V KARLOVÝCH VARECH VE ZNAMENÍ KARLA IV.

Slavnostní zahájení lázeňské sezony bude v Karlových Varech tentokrát obzvláště velkolepé. Současně s ním totiž vyvrcholí oslavy 700. výročí narození Karla IV., zakladatele města.

Karlovy Vary zahájí lázeňskou sezonu 2016 ve dnech 6. 8. května. Městem projde dvousetčlenný průvod družiny Karla IV., ve Smetanových sadech vznikne královský dvůr a historické ležení, vyroste zde dobové tržiště s historickým kolotočem.

ŘEMESLNÝ JARMARK VE SMETANOVÝCH SADECH

Řemeslný jarmark ve Smetanových sadech bude otevřen již v pátek 6. května. U zhruba čtyř desítek dobových stánků budou k vidění ukázky tvorby řezbářů, kovářů, šperkařů a dalších řemeslníků.

„Mezi nimi bude i kovář Jaroslav Veselý, který pro letošní oslavy vyrobil raznici pamětních mincí s portrétem Karla IV. a logem Karlových Varů. Návštěvníci jarmarku si budou moci minci z hliníku zakoupit nebo sami vyrazit," uvedla mluvčí magistrátu Helena Kyselá.

V prodeji budou polodrahokamy, cínové nebo háčkované šperky, výrobky z kůže, keramiky, foukaného skla, chybět nebudou domácí koláče, perníčky, ovoce v čokoládě, medovina nebo víno. Součástí jarmarku bude také historická krčma.

Pro děti budou ve Smetanových sadech připraveny také dětské tvořivé dílny, kde si vyrobí např. loutky, ozdoby pro princezny nebo královské koruny. V sobotu přibude historický kolotoč.

MĚSTEM PROJDE VELKÝ HISTORICKÝ PRŮVOD

Do sobotního průvodu Karla IV. se zapojí zhruba 200 osob a 10 koní. Průvod se vydá na cestu městem od letního kina, na Mlýnské kolonádě se družina Karla IV. setká s primátorem města a svou pouť zakončí ve Smetanových sadech. Karel IV. (v podání herce Jiřího Kadeřábka) se poprvé představí v nové koruně, kterou pro město vyrobilo Barrandov Studio.

„Do průvodu se může zapojit široká veřejnost nejen ve vlastních kostýmech, ale také v kostýmech z půjčovny Fundusu Barrandov Studia, která bude v době slavností otevřena v Alžbětiných lázních.

V půjčovně bude k dispozici kolem 300 kostýmů různých typů a společenských vrstev, od pážecích, vojenských, měšťanských, šlechtických přes řemeslnické až po chudinské a kejklířské kostýmy včetně doplňků," poznamenala Kyselá.

Zajištěn bude široký sortiment dámských, pánských i dětských kostýmů různých velikostí.

Výběr kostýmů a poradenství na místě zajistí zkušené barrandovské kostymérky. Vedle ukázek historického ležení a zbraní uvidí návštěvníci kejklíře, rytíře a dobové tanečnice.

Vyzkoušet si návštěvníci akce mohou lukostřelbu, jízdu na sudu nebo molitanovou bitvu.


V Jáchymově bude tradiční průvod

Jáchymov Dva dny věnují zahájení lázeňské sezony v Jáchymově, světově proslulých radonových lázních.

Zahájení lázeňské sezony patří k nejvýznamnějším akcím a okamžikům každého lázeňského města. V Jáchymově se tato událost koná pravidelně koncem měsíce května. V letošním roce se zahájení koná ve dnech 28. až 29. května.

Na letošní poslední květnový týden připravují lázně tradiční program, jehož páteří bude oblíbený alegorický průvod, který bude akcentovat velice významné výročí 500 let od založení města Jáchymova.

Hornická tematika bude rezonovat také ve vystoupení skvělého písničkáře z Ostravy Pavla Dobeše. Vrcholem kulturního programu pak bude koncert skupiny Slza, která se stala objevem roku posledního Zlatého slavíka, a ještě získala ocenění Hvězda internetu.

Stejně jako v minulých letech bude připraven bohatý program pro rodiny s dětmi. Veřejnost se může těšit na tradiční skákadla, soutěže, jízdu na koníkovi, kočárem a mnohé další atrakce… Součástí bude také bohatý sportovní program.


Mariánskolázeňské ulice bude na zahájení lázeňské sezony brázdit historický trolejbus

Mariánské Lázně - Tomáš Linka, Těžkej Pokondr, Dalibor Gondík, Roman Vojtek či Abba Revival navštíví Mariánské Lázně u příležitosti Zahájení lázeňské sezony. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude koncert slovenské skupiny No Name.

První den slavností se na kolonádě představí například zpěvák Tomáš Linka s kapelou Přímá linka. Hlavní program, který začne mší svatou, je připravený na sobotu 14. května. „Součástí zahájení je svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky," přiblížila Barbora Tintěrová, vedoucí Turistického informačního centra Mariánské Lázně. Součástí programu bude také setkání s několika významnými historickými návštěvníky města.

Během sobotního odpoledne se na kolonádě postupně představí Akordeonový orchestr Alexandra Smutného, Těžkej Pokondr, Dalibor Gondík a jazzový Quintet Jazz G!, Roman Vojtek s orchestrem Septet Plus Dalibora Kaprase, Abba Revival a vyvrcholením bude večerní koncert slovenské skupiny No Name, po kterém bude následovat ohňostroj.

„U příležitosti zahájení sezony bude návštěvníky vozit jednak historický trolejbus Škoda 9Tr a cestující se budou moci svézt i autobusy Škoda 706 RTO a Karosa ŠL 11 v městském, dvoudvéřovém provedení," řekla. Na cestující bude ve vozech čekat průvodčí.

Na návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program. Po celé tři dny se budou moci návštěvníci seznámit s tradičními českými řemesly. Na Arnice zase bude pro všechny připravený jarmark.

Na své si v rámci doprovodného programu přijdou i příznivci hasičů. V pátek 13. května si budou moci všichni zájemci prohlédnout mariánskolázeňskou stanici, pokochat se pohledem na techniku a zúčastnit se i připravených soutěží. V rámci doprovodného programu bude k vidění výstava fotografií Mariánské Lázně ve fotografii. Pro děti bude opět připravena Westernová dětská farma. Tu budou moci navštívit v sobotu od 14 hodin. Na neděli si připravili doprovodný program Šviháci. Už podruhé se uskuteční Mariánskolázeňská švihácká cyklojízda.

Františkovy Lázně se vrátí do dvacátých let

Františkovy Lázně V duchu dvacátých a třicátých let minulého století se ocitnou v rámci zahájení lázeňské sezony Františkovy Lázně. Tu Frantovky zahájí jako poslední ze západočeského trojúhelníku, v sobotu 21. května.

Slavnostního zahájení 223. lázeňské sezony se tak zúčastní Lída Baarová a Gustav Fröhlich, které ztvární herci ze Západočeského divadla v Chebu. „Zahájení lázeňské sezony vedeme ve stylu historie Františkových Lázní," informoval ředitel městského kulturního střediska Arnošt Němec.

Ráno probudí město pochod mažoretek a hudba Základní umělecké školy Cheb. Následovat bude zábavný program pro děti. Ty si užijí například lanové centrum, skákací hrad nebo jízdu na koních. Těšit se mohou také na několik divadelních představení. Divadlo Jitule a Dadule si pro ně připraví Zelenou pohádku aneb vysoké učení podvodní a Divadlo Ostrov zahraje Čertovskou pohádku.

Atmosféru dvacátých a třicátých let navodí vystoupení skupiny Ježkovy stopy a následná stepařská show v podání Tanečního centra Harmonie, obohacená módní přehlídkou. Lída Baarová a Gustav Fröhlich dorazí k hudebnímu altánu v dobovém automobilu v 11.30 hodin, po průvodu Národní třídou. Nebude chybět ani slavnostní salva na počest zahájení lázeňské sezony, kterou vypálí dobové četnictvo ze spolku Prapor SOS Falknov nad Ohří, a svěcení Františkova pramene a Glauberových pramenů.

„Návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení Velociped bicykl klubu Kotovice," řekl Arnošt Němec s tím, že k vidění bude krasojízda na historických kolech.