Jako Pat a Mat. Identické nároky KSČM a ČSSD znamenají, že devítičlennou krajskou radu bude muset sociální demokracie buď rozšířit, nebo komunisté ustoupí. Nebo si to rozdat v ringu.

Zatím je to stále pět na pět. I když se už v kuloárech hovoří o tom, že komunisté post hejtmana v zájmu zachování levice v krajské vládě, jak oni tomu říkají, pustí. Ovšem pokud včera Eva Valjentová nepodlehla, z politiky neodejde a možná se pak stane historicky první komunistickou hejtmankou v Karlovarském kraji. Hejtmana si ale nárokuje i Josef Novotný z ČSSD, který před všemi šermuje počtem svým preferenčních hlasů, tudíž si prý tento post zaslouží. Ovšem Josef Novotný je také poslancem Parlamentu ČR a viděno touto optikou je především preferenčním sběračem funkcí. A platů. Proto by to chtělo trošku více pokory.

Komunisté v kraji by zřejmě nebyli v koaličních vyjednáváních tak striktní, to by ale nesměli poslouchat pokyny z Prahy. Soudruzi z centra jsou z výsledků voleb při chuti a členové této strany byli, jsou a budou své vrcholné grémium poslouchat. Vždyť to známe, kdo se vzepře, je na dvacet let mimo hru.

Jeden z mála, kdo to vše nebere zase až tak vážně, je Jaroslav Borka. „Potřebuji jen několik vět," požádala jsem ho. „Několik vět už tady bylo a víte, jak to pro nás dopadlo," opáčil mi. Stejně tak vtipkoval po výsledcích voleb. „Znárodňování? To v tom našem programu někde je, možná pod zkratkou, ale na to jsme nezapomněli," smál se. A jeho poslední žert jsem téměř nevydýchala. „Počkejte, až zvedneme naše kádrové rezervy," končil rozhovor. Nechápala jsem. „No přece ODS," dodal. Smála jsem se, ale pro mne to nebyl vtip a netýkal se jenom ODS. Že politici máte rudou knížku ještě schovanou v šuplíku?
A není vás zrovna málo.