Náklady na její rekonstrukci v hodnotě 2,4 milionu korun si mezi sebe rozdělí město Ostrov a Ministerstvo pro místní rozvoj. „Máme přislíbenou dotaci ve výši 50 procent uznatelných výdajů,“ uvedl starosta Josef Železný.

Zakázku vysoutěžila firma Swietelsky a práce na zastávce by měly být dokončeny už 30. listopadu. Součástí nově opravené zastávky by mělo být kromě veřejných toalet i chytré počítadlo. „Zastávka má v podstatě sloužit k tomu, k čemu sloužila v minulosti. Jenom už nemáme vlak. Místo něj je tam cyklostezka. Po rekonstrukci tam budou veřejné záchodky i pro imobilní, což byla podmínka dotace. Dále tam bude čekárna a kancelář zaměstnance dráhy, kde bude figurína v dobové uniformě a nějaké artefakty, které historicky patří k obsluze dráhy. O tuto místnost se budou starat modeláři z Domu dětí a mládeže Ostrov. Další podmínkou dotace bylo také počítadlo cyklistů, které zaznamená, kolik jich projelo kolem zastávky,“ popsal projekt Železný.

Počítadlo dokonce umí rozlišit cyklistu od běžného chodce. Přestože zastávka bude veřejnosti přístupná jen v průběhu sezony od března do října, vedení města už teď plánuje její slavnostní otevření v prosinci. „Nemáme ještě postaveno, ale už o tom uvažujeme. Historicky se zastávka zkolaudovala a otevřela 22. prosince. V rámci nějakého recesistického pojetí bychom této situace využili a v tomto duchu ji slavnostně otevřeli,“ poznamenal Železný.

Mnozí se pozastavovali nad tím, proč je otevření staré zastávky tak důležité, když se nejedná o žádnou významnou památku. „Zastávka památkou není, ale má své historické místo v rozvoji města. Navazovala na Buštěhradskou dráhu, která na trase Cheb Praha byla otevřena roku 1871 a jáchymovští radní se na ni chtěli napojit, a proto byl projekt zaslán do kanceláře ve Vídni,“ nastínil osud dráhy Železný. Dodal, že původně měla být protažena až na Boží Dar. „Železniční zastávka byla slavnostně otevřena 22. prosince 1896. Uvádějí to kroniky a také Dějiny města Ostrova,“ řekla kronikářka města Walburga Mikešová.

Keramická škola v Karlových Varech.
Památkáři protestují proti demolici keramky