Z osmatřiceti současných zastupitelů jich v příštím volebním období zůstane jen pětatřicet. Tak včera stanovili budoucí počet zastupitelů ti současní a akceptovali tak návrh rady města. Návrh ALTERNATIVY a hnutí O co jim jde?!, aby v městském parlamentu zasedalo jednatřicet či třiatřicet zastupitelů, zastupitelé většinou hlasů odmítli.

Snížit počet volených zástupců města přinutil zastupitele pokles obyvatel pod padesát tisíc. Nejméně jich v tomto případě může být patnáct, nejvíce pětatřicet. Například podle klubu KSČM je ale co největší počet zastupitelů tím nejlepším řešením. „Vždyť tak můžeme zastupovat co největší počet lidí. Před lety, v prvním volebním období, bylo městských zastupitelů šedesát," vysvětlil Josef Murčo. Pokles obyvatel ve městě je podle KSČM znatelný, ale pětatřicet zastupitelů si lidé zaslouží. S tímto návrhem souhlasila i ČSSD. „Zúžení není ideální, zastupujeme lidi. Ale chceme, aby se mladí lidé do města vraceli. K tomu jim musíme vytvořit podmínky," kritizoval nečinnost vedení města Richard Ullisch (ČSSD).

Podle Jiřího Kotka by byl ale nižší počet zastupitelů naopak pro lidi výhodnější. „Jenom tak budou pracovat. Vždyť někteří z nich tady sedí jak houpací koně, mlčí a pak zvednou ruku. Efektivnější by bylo, kdyby se těžiště práce zastupitelů přesunulo do výborů a komisí," zdůraznil.

Zastupitel Otmar Homolka za klub O co jim jde?! byl pro, aby počet zastupitelů byl snížen na třiatřicet.

„Má to logiku. Úbytek obyvatel je znatelný, jasný a jeho příčiny vedení města bagatelizuje," zdůraznil. Argumenty, že čím více zastupitelů, tím více mohou lidem pomáhat, smetl ze stolu. „Kdo politiky platí? Vždyť jim jenom taháme více peněz z kapes," konstatoval.

Zastupiteli Tomáši Hybnerovi (LEV 21) zase vadilo, že město podceňuje jak odliv obyvatel, tak i nižší příjmy, které tento negativní jev s sebou nese. A že nevyjednává s ostatními městy, aby se ke Karlovým Varům připojila. „Je to alarmující a recept současná radnice nenašla," zdůraznil. Vysloužil si tak ostrou reakci primátora Kulhánka (KOA), který jeho kritiku důrazně odmítl. Podle něj jde o úbytek z městské pokladny v řádu statisíců a okolní obce si své samostatnosti cení.

GLOSA IVANY KALINOVÉ

Objev? Politici jsou tady pro nás

Bylo to servilní, populistické, nebo to fakt karlovarští zastupitelé včera mysleli vážně? Při snižování počtu volených zástupců se totiž zaštítili lidmi. Věta, že využitím maximálního počtu zastupitelů je daná větší možnost za občany projednávat jejich problémy, mě téměř položila. A jako v transu jsem naslouchala dalším argumentům, které bych shrnula do jedné věty. Zastupitelé jsou tady pro nás. Což je pravda, ale kdyby si na to nevzpomněli po čtyřech letech, krátce před komunálními volbami, a jen proto, že se museli rozhodnout, kolik jich půjde z tučného ryta ven. Další rozprava byla neméně výživná. To když si vyčítali, proč lidi z Karlových Varů, i při vší té zastupitelské ochraně a péči, prchají. Je to sice škodolibé, ale abyste tady nakonec nezůstali jenom vy, páni zastupitelé. Tak snad abyste se do toho dali a začali pracovat alespoň na svých potomcích. Školku pro ně mít budete. V areálu krajského úřadu přece. Tam už je pískoviště, prolézačky a šikla by se tam ta plánovaná, ale odložená zoo (i když to někdy vypadá, že tam už je). To bylo povyku, když se karlovarské maminky bránily uzavření oblíbené mateřské školy v ulici Krále Jiřího. Marně. Asi nebyly političky.