Těžké techniky, která odváží sníh, přibývá v Kraslicích na Sokolovsku. Zatímco ve středu operovaly na území města dva nakladače a tři tatry, včera už bylo povoláno nakladačů sedm. Technické služby se postupně pouští do úklidu v jednotlivých lokalitách. Na sídlišti Sever dokonce vytvořily provizorní odstavnou plochu pro auta, aby řidiči vyprázdnili jednotlivé silnice a mohl začít obří úklid, neboť motoristé nemají kde parkovat a jízdní pruhy se s přívaly nového a nového sněhu rapidně zúžily. Pracovníci úřadu už po městě roznáší letáky, které informují o mimořádném úklidu sněhu. Vyzývají řidiče, aby respektovali dopravní značky upozorňující na odvoz sněhu. „Pokud lidé neodjedou, jen těžko dokonale danou lokalitu vyčistíme," upozornil ředitel Technických služeb v Kraslicích Robert Vopička.

Zdá se, že někteří řidiči budou plánovaný úklid respektovat. Včera jich na hlavním tahu hned několik doslova vyhrabávalo svá auta z hromad sněhu, aby je mohli přeparkovat.
„Od sněhu jsme uklízeli ulice ve dvou směnách, ve dne i v noci. Kromě těžké techniky operuje v ulicích dalších pět čet, které sníh uklízí," doplnil. Je jasné, že údržba se prodraží o stovky tisíc. Na Sokolovsku se k odvozu sněhu rozhodli i v sousední Rotavě.

Sokolov si prozatím stačí s vlastní technikou. Pouze v době největší kalamity využil pomoc jinde. „Město Sokolov má dost vlastní techniky, pouze asi ve dvou dnech jsme využili dva kapacitní stroje od soukromých firem," potvrdil ředitel Sokolovských technických služeb Jaromír Dvořák. Podle jeho slov používají veškerou techniku od malých strojů až po ty největší.

Do údržby komunikací bylo v době kalamity nasazeno 16 vozidel a strojů – od silničních a chodníkových sypačů přes traktory a nakladače – a řidiči zimní techniky a vedoucí zimní údržby mají za sebou nepřetržité hodiny práce. „V době přívalových sněhů jsme udržovali silnice a chodníky a teď už je několik dní doba, kdy vyvážíme sníh mimo ulice Sokolova," dodal Dvořák.


Jiné než finanční peripetie musí pak řešit například ve Žluticích. Tady si s úklidem poradí místní technické služby spolu s dotovanými pracovníky z úřadu práce. I když je více sněhu než v předchozích letech, náklady na údržbu se udrží v mezích. Naopak čáru přes rozpočet občas Žluticím a spádovým obcím dělá Krajská údržba silnic Karlovarského kraje (KSUSK). „Máme problémy s odklízením sněhu z okolních vesnic. Naše technika se tam nedostane přes krajské silnice, které bývají zaváté sněhem. Musíme proto vždy počkat, než je odklidí technika KSUSK, a pak tam můžeme my," popsal žlutický starosta Václav Slavík.

Starostka Perninku Jitka Tůmová uvedla, že obec se snaží zbavit sněhu na silnicích. „Spolupracujeme s krajskými silničáři. A firma, která nám tady dělá údržbu, také odváží sníh z ulic. Čekáme ale, až úplně přestane sněžit," podotkla. Úklidu ulic brání někdy zaparkovaná auta. „Stává se, že lidé z okolí se ráno sjedou k nám a pak jedou jedním autem do Německa za prací. A nám tady zůstanou přes celý den zaparkovaná auta," dodala Tůmová.

Plno práce s úklidem ulic mají i v Horní Blatné. „Museli jsme povolat každého, kdo byl volný. Ulice jsou průjezdné, ale s obtížemi," řekl starosta Robert Petro. Podle šéfa zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky se podařilo poslední silnice, které uzavřel sníh, zprůjezdnit už v pondělí. Silničáři ale i nyní pomáhají obcím v Krušných horách.
Problém s úklidem sněhu je i v krajském městě. Karlovarský magistrát proto zvažuje, že by na pomoc povolal i vězně. Kromě firmy, s níž má město zimní údržbu smluvně zajištěnou a platí za ni paušál dva miliony měsíčně, pomáhá s úklidem i Správa lázeňských parků. A také lidé evidovaní na úřadu práce. Ale ani těch se nedostává.

Perné týdny má za sebou Boží Dar, centrum lyžařských sportů v Krušných horách. Sníh i mráz zde potrápily nejen návštěvníky, ale také vedení města a především silničáře. Městečko disponuje jednou frézou s pluhem a traktorem, a se sněhovou nadílkou se tak vyrovnává velmi obtížně. Také v případě Božího Daru půjdou náklady na odklízení sněhu, s nimiž se nepočítalo, do statisíců korun. Podle starosty Jana Horníka by vše zaměstnanci údržby silnic zvládli bez problémů, ovšem potíže s neukázněnými řidiči jsou takřka neřešitelné. Kvůli zaparkovaným autům v centru města nejdou protáhnout silnice a obec je po letošních zkušenostech takřka bezradná.

V druhém největším městě, v Chebu, sníh žádné větší problémy nezpůsobuje. Pracovníci technických služeb ho odváželi například z centra města. O něco horší je však situace na místech ve vyšších nadmořských výškách regionu, třeba v Aši. Komplikace jsou v odlehlejších uličkách či parkovištích.

ČTĚTE TAKÉ:

Přístup vlády k průmyslové zóně zklamal

V knize plné bizarních dobrodružství jednoho obyčejného Čecha ožívá H.G.Wells

Zlodějka využila nepozornosti prodavačky, odcizila šperky za tisíce