Řadové policisté ale úspornými opatřeními příliš nadšení nejsou.

„Máme nové limity na nákup pohonných hmot. Do každého auta můžeme načerpat palivo maximálně za 1400 korun za měsíc,“ posteskl si zdroj Deníku z řad policistů. „Se zločinem ale nelze bojovat pěšky,“ doplnil.

Úsporná opatření při nákupu pohonných hmot potvrdila i Pavla Soukupová, mluvčí západočeského ředitelství policie v Plzni. „Přijali jsme opatření například v oblasti plánovní výkonu služby, spojování služebních jízd a podobně,“ řekla mluvčí. „Jde hlavně o to, aby jízdy služebních dopravních prostředků byly plánovány efektivně se zaměřením na jejich spojování mezi jednotlivými službami policie,“ doplnila.

Výkon služby policistů v ulicích by však tyto „úsporéné balíčky“ podle jejích slov ovlivnit neměly.

„Úsporná opatření, která přijalo krajské ředitelství, reagují na aktuální vývoj hospodářské krize. Jde tudíž o dynamické aspkety, které budeme flexibilně měnit podle vývoje ekonomické situace. Vzhledem k tomu nemůžeme přesně určit, kdy skončí,“ podotkla Soukupová.

Muži a ženy v unifomách státní policie se obávají i toho, že by kvůli krizi mohli přijít o peníze na výplatní pásce. Tato obava je však podle Soukupové lichá. „Finanční prostředky na platy policistů jsou oproti loňsku navýšené o 1,5 procenta. Pokud policista vykoává svou práci nadstandardně, může být oceněný finanční odměnou. Prostředky na kázeňské odměny jsou zajištěny včetně osobního ohodnocení ve stejné výši jako vloni. Výše zdanitelných odměn pak závisí na počtu odsloužených přesčasových hodin,“ vysvětlila plzeňská policejní mluvčí.

Současný vývoj ekonomické situace v Česku se však podle jejích slov nikterak neodrazí na chystané výstavbě krajského ředitelství v Karlových Varech. To by mělo vyrůst nejpozději do 1. ledna 2012.