„Připravit, zamířit, pal!“ vyzývá instruktor snipery během výcviku speciální zásahové jednotky ostřelovačů správy Západočeského kraje, na kterém byl přítomen i Deník.

Ostřelovači, kteří jsou vycvičeni na přesnou střelbu na střední i dlouhou vzdálenost, mají několik základních úkolů. „Poskytují palební krytí zásahovým týmům a vyjednavačům. Eliminují nebezpečné ozbrojené pachatele v krizových situacích přesným výstřelem, sledují situace v zájmových objektech, monitorují pohyb a činnost nebezpečných osob, vypracovávají návrhy k zadržení těchto osob a následně předávají informace zásahovým týmům. Ti nejlepší jsou trénováni na maximálně přesný zásah takového charakteru, který například cíli pouze způsobí šok a paralyzuje ho,“ představuje jednotku západočeská policejní mluvčí Jolana Číhová.

Chrání i prezidenta

Jednotka ostřelovačů působí třeba při střežení prostoru během zasedání Mezinárodního měnového fondu. Podílí se na ochraně prezidenta či jiných významných osob a činí zákroky proti nebezpečným pachatelům. Ostřelovači pracují v týmu, který tvoří střelec a pozorovatel.

Podle Číhové se jedná o velice úzký výběr policistů, kteří už u policie mají zkušenosti a pro takovou práci mají předpoklady. „Jsou velice cennými a neoddělitelnými členy zásahové jednotky,“ podotýká Číhová.

Členové jednotky podstupují speciální a velmi náročný výcvik, který zahrnuje fyzickou i psychologickou přípravu. Každý rovněž potřebuje hluboké znalosti balistiky a musí se umět výborně a nepozorovaně orientovat v terénu.

Nejdůležitější je soustředění

Jak vlastně vypadá teorie v praxi, tedy při nějaké akci? „Ostřelovač musí zmonitorovat celý prostor a zakreslit si jej. Musí vypočítat vzdálenost cíle, sílu větru a v neposlední řadě změřit i vlhkost vzduchu. Když zaujme pozici, musí splynout s okolím a soustředit se na cíl. V této chvíli je vyrovnanost a soustředění nejdůležitější,“ zdůrazňuje jeden z instruktorů.

Ostřelovač však v některých případech musí být ´vyrovnaný´ i několik hodin v kuse. „Je to opravdu náročné! Člověk se nemůže sebrat a odejít pryč. Dokud nedostane povel, musí v pozici setrvat, a to klidně i osm deset hodin,“ podotýká instruktor. Podle něj nelze tuto práci dělat pro peníze, ale člověk k ní musí mít blízký vztah.

Jednotka je tajná

Výcvik se konal ve vojenském prostoru na Rokycansku. I když policisté nestříleli na živý terč, v jejich očích byla veliká soustředěnost a rovnováha. Oči byly také jedinou částí těla, kterou je možné vidět. Jednotka totiž podléhá vysokému stupni utajení. Ostřelovači mířili na 300 metrů vzdálené terče. Na každém z nich byl vyobrazen terorista držící ženu, motorkář a zločinec; prostředek ´papíru´ byl vyplněn klasickým kulatým terčem. Po desítce výstřelů šli snipeři zkontrolovat své terče, aby si výsledky zapsali do speciálního deníku. Cíle zasáhli všichni přesně.

V České republice působí několik desítek sniperů. Jsou vyzbrojeni vysoce kvalitními a velmi přesnými zbraněmi i optikou. „Jedná se hlavně o zbraně finské výroby,“ uzavírá Číhová.