Kdysi výstavný zámek velkotextilního průmyslníka Josefa Menšíka ve Štědré na Žluticku koupila obec po téměř dvaceti letech zpět. Italské společnosti, která jej místo oprav nechala zpustnout, za něj zaplatila tři a půl milionu korun. Podle starosty Františka Pánka nebyla jednání vůbec jednoduchá. Italové za něj totiž původně chtěli milionů osm.

Obec Štědrá, v níž bydlí přibližně pět set padesát obyvatel a disponuje rozpočtem ve výši deseti milionů, tak získala zpět majetek, který začátkem devadesátých let prodala. „Objekt je ve zuboženém stavu, ale mohlo to být i horší. Nyní zámek vyklízíme a připravujeme opravu střechy. Na tuto zakázku už jsme vypsali výběrové řízení,“ uvedl starosta Pánek.

Zámek o čtyřiceti pokojích není v dobrém stavu. Kdysi nádherný balkon se zřítil, okna jsou zazděná, ve střeše jsou díry a celý objekt drží pohromadě plechové pláty. Morbidní obraz současného stavu dokreslují padlé stromy v zahradě a kašna, která bývala její chloubou.

Obec tak nyní čeká na posudek statika a objednala mykologický průzkum. Pak nastoupí tesaři, pokrývači a během jara by se už tato kulturní památka měla chlubit novou střechou. Sesutou verandu v zahradním průčelí čeká oprava také. „Od Krajského úřadu Karlovarského kraje jsme obdrželi z fondu na obnovu památkově hodnotných objektů 246 tisíc korun,“ vysvětlil starosta Pánek.

Stejné péče odborníků se dočká i zahrada. Některé stromy zde byly i sto let staré, ovšem ani park nevydržel dvacet let ignorace bývalého majitele. „V archivu jsme nenalezli ani jednu zmínku o tom, co tady bylo či nebylo. Škoda, mohli jsme se inspirovat,“ zalitoval starosta.

Kdysi v barokním zámku Štědrá bydleli Kokořovci z Kokořova. Teď z něj obec vlastními silami vyhání hlodavce a smutek, protože bývalý majitel se tuto kulturní památku z roku 1730 snažil marně prodat sedmnáct let. A to byla veškerá jeho péče.

Zámek podle starosty Pánka i po opravě zůstane zámkem. Na domov důchodců či školicí středisko jej Štědrá přestavět nechce. Na rozdíl od italské firmy, která objekt plánovala přestavět na hotel.

Antonín Haidlmaier, vedoucí oddělení památkové péče karlovarského magistrátu byl změnou majitele zámku ve Štědré potěšen. Ovšem už při jeho návratu do obecní náruče upozornil, že je v nepříliš vyhovujícím technickém stavu. „Pro obec to nejspíš bude představovat určitou finanční zátěž, ale zastupitelstvo obce jednoznačně ukázalo, že mu na stavu zámku skutečně záleží,“ zdůraznil.

Štědrá může čerpat dotace z běžných programů, co poskytuje Ministerstvo kultury nebo prostřednictvím Národního památkového ústavu. Podle starosty se o to pokouší, zatím ovšem s minimálním výsledkem.

Zámek má ale nyní, co jej obec koupila, alespoň naději, že neskončí jako bývalé lázně Kyselka. Zdevastovaný a téměř na odpis.