Architektka Jana Malá Opletalová z ateliéru MOJ hledala řešení pro dvoupodlažní dům s plochou střechou v brněnské metropoli. V prvním podlaží se nachází vjezd do garáže z ulice a hlavní vstup do chodby domu. Je tam i koupelna a technické zázemí.

Hlavním prostorem je obývací pokoj s kuchyní a schodištěm do horního patra o rozloze asi 55 metrů čtverečních. Vizuálně navazuje na zahradu a venkovní terasu.

Non stop dovolená. Bydlení v domě s výhledem na známou stavbu je splněným snem

První podlaží tvoří společenská zóna. Druhé podlaží je již soukromé, klidové. Jsou zde tři pokoje, šatna a koupelna. Projekt architektka spolu s investorem přihlásili i do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

V prostoru kontrastuje jen několik barev.V prostoru kontrastuje jen několik barev.Zdroj: se svolením Jana Malá Opletalová (Ateliér MOJ) a Grand Prix architektů

Vizuální podoba interiéru stojí na principu minimální barevnosti s použitím přírodních materiálů. „Kontrast vytváří jakoby studená světle šedá barva s naopak teplými povrchy dubové dýhy. A bílá zase celý prostor zklidní,“ vysvětlila architektka.

Skvěle vyvedenému prostoru pomohlo i splněné přání investora, tedy aby stěny zdobily porcelánové plastiky od výtvarníka Daniela Piršče.

Velice dominantní budova areálu Vlněna.
Vlněna hyzdila Brno. Výsledek opravy zajímavého areálu stojí za vidění

„Pro každou místnost byl navržený jeden motiv plastik tak, aby doplnil její účel v návaznosti na exteriér domu.

Tedy například v obývacím pokoji to jsou ptáci, v koupelně zase dešťové kapky,“ doplnila Opletalová.

Také koupelna nabízí hodně úložného prostoru.Také koupelna nabízí hodně úložného prostoru.Zdroj: se svolením Jana Malá Opletalová (Ateliér MOJ) a Grand Prix architektů

Na jakých principech ještě architektka při tvorbě interiéru přemýšlela?

Poetika domu - příběh, který je spojením i kontrastem přírody s racionalitou. Příroda zachycuje život, růst i stárnutí. Doplňující nábytkové prvky jsou z přírodního dubu. Jeho letokruhy i suky představují růst. Nový život zase představují i byliny rostoucí z kuchyňského ostrůvku.

Vzdušnost prostoru – autorka ji vytvořila minimální barevností, tedy použitím bílé a světle šedé v kontrastu s přírodním dřevem.

Účelnost prostoru – nad mobiliářem se dlouho přemýšlelo. V domě zbytečně nic nepřekáží v pohybu. Umístění vestavěných skříní zase šetří volným prostorem.

Útulnost prostoru – hodně jí pomáhá čalounění. Začíná už u úložné věšákové stěny. A velkou pohodlnou pohovkou určitě nekončí.