Podobně tomu bylo v Polsku, kde do čela záchrany země před virem vystrčil polský „vševládce“ Jaroslaw Kaczyňski dopředu věrného prezidenta Andrzeje Dudu. Toho je totiž třeba udržet i po původně květnových a teď červnových volbách v úřadu. Jinak totiž vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS) už neprosadí přes prezidentské veto jiné hlavy státu žádný zákon.

Česko versus svět

Jenže, co čert nechtěl, s koronavirem Polsko moc nevyhrává. Naopak, dnes je na tom s poč-tem nově nakažených nejhůře v celé Evropské unii. Nakaženi jsou navíc hlavně horníci, tradiční jádro voličů PiS. Ekonomické škody koronaviru jsou i v Polsku obrovské a zatímco celá Evropa se otevírá, koronavirem vyděšené Polsko má své hranice stále zavřené.

A z „prezidenta spasitele“ Andrzeje Dudy je podobně nespravedlivě náhle viník. Ze snahy vytlouci z koronaviru politický kapitál je problém, který může Dudovi sebrat jakékoli šance na zvolení ve svobodných a regulérních volbách. Lze doufat, že jiné než takové v Polsku v červnu, asi na vrcholu koronakrize, nebudou.

Čtyři dobré rady na dovolenou

Podobně to může skončit i s Babišem. Ten tak dlouho řídil Česko jako firmu, až ho teď přivedl na pokraj bankrotu s odhadovaným deficitem 500 miliard. 50 tisíc dluhu na každého z nás.