Žádný model značky BMW není v současnosti úplně malý. Ovšem sportovně-užitkový model X7 je v řadě dalších typů této bavorské automobilky výjimečný. A pokud si zvolíte motorizaci s označením M60i Xdrive, pak si můžete být jisti, že budete středem pozornosti. Například díky zvuku linoucímu se ze sériově dodávaného sportovního výfuku. Brumlání osmiválce, jak jsem si ověřil během týdenního redakčního testu, je doslova návykové.

Na to, jak auto vypadá i se všemi detaily, se můžete podívat do komentované fotogalerie.

Typ X7 je ve standardním provedení dodáván zákazníkům jako sedmimístný. Lze si ale připlatit za dvě samostatné sedačky ve druhé řadě, což ve výsledku dává přepravní kapacitu šesti osob.

Na rozdíl od mnoha jiných aut, které se rovněž prodávají se třemi řadami sedaček, je ale „iks sedmička“ skutečně schopná převézt sedm dospělých. Sice bych doporučil, aby si na šestou a sedmou sedačku sedali raději o něco menší jedinci, ale jak nastupování sem, tak i prostor pro kolena a hlavy je v porovnání s konkurencí poměrně bezproblémový. Navíc se nebudou muset cítit nějak odstrkováni. K dispozici jsou tu pro ně USB zásuvky, držáky na nápoje a konce také pátá zóna klimatizace nebo samostatné střešní okno. Jen výhled na okolní ubíhající krajinu už tady není tak dobrý jako z jiných míst.

Pokud jsou zadní sedadla vztyčena (k jejich ovládání se používá menší velín s tlačítka na bočním čalounění), je už prostor na zavazadla spíše symbolický. Ovšem po jejich sklopení už kufr pojme opravdu hodně zavazadel.

Auto se nejlépe hodí pro městský provoz a víkendové výlety
Rodinný přítel z vyšší třídy je překvapivě prakticky založený: Test BMW X1

Jelikož se víko pátých dveří skládá ze dvou částí, přičemž ta horní se vyklápí vzhůru a spodní do roviny se dnem kufru, může pak být problém dosáhnout pro tašku uloženou až u opěradel druhé řady.

Konstruktéři mysleli na místo uložení rolety pod dno zavazadlového prostoru a přidali rovněž přihrádku pro lékárničku na boku.

Skutečný ráj pro cestovatele je ale v prvních dvou řadách sedaček. Místa je tu dost i pro majitele hodně rozměrných postav, vpředu je pak k dispozici vyhřívání sedaček, ventilování i masáž. Před klasickými opěrkami hlavy je instalovaný ještě polštářek, který zajišťuje, že si svoji lebku neotlačíte. I díky tomu, že sedíte poměrně hodně vysoko, je ven skvělý výhled

V zimě si v držácích ve středové konzole můžete svůj kelímek s kávou udržovat díky vyhřívání stále v příjemné teplotě, v létě zase lze vodu nebo jiný nápoj vychladit.

Displej není všespásný

Během modernizace tohoto vozu se ovládání klimatizace přesunulo z klasického panelu s tlačítky na displej. Ten centrální je propojený s digitálním přístrojovým štítem. Působí to kvalitně i moderně, jen je třeba si na to chvíli zvykat.

Během této zmiňované modernizace se proměnil také vnější vzhled auta. Od původního provedení novinku rozeznáte snadno. Zejména díky rozdělení hlavních předních světlometů do dvou výškových úrovní. Jiné tvarování má také spodní část předního nárazníku a odlišná je světelná grafika v zadních světlech. Pokud vás zaujalo zvláštní logo na karosérii, pak vězte, že jde o speciální podobu připravenou k padesátému výročí sportovní divize M.

V případě vozů značky BMW vždy hrály významnou roli motory. Nejinak je tomu u této verze vozu. Pod kapotou má totiž namontován nový typ zážehového osmiválce který byl odvozený od dřívějších agregátů divize M s tímto počtem válců.

Nové velké SUV BMW XM
BMW XM působí opravdu monumentálně. I díky elektromotoru má až 748 koní

Je to skutečně důstojná motorizace pro vůz, který na délku měří skoro 5,2 metru a který má prázdný hmotnost 2,6 tuny. Zajistí mu zrychlení z nuly na stovku během 4,7 sekundy, což je skutečně působivá hodnota. Ve spojení s novou osmistupňovou automatickou převodovkou je i pružná akcelerace v jakékoli situaci přirozená, hladká a hlavně neskutečně rychlá.

Něco podobného jsem před usednutím do vozu čekal. Obával jsem se ale toho, jak tohoto obra zpomalím před dálničním sjezdem nebo při jízdě z kopce před horskou serpentinou. Auto ale tuhle disciplínu rovněž zvládá se ctí.

Když k tomu přičtu ještě velmi solidní manévrovatelnost danou systémem pro natáčení zadních kol, vzduchové pérování, které umí při rozumném jízdním tempu hodně dobře vyhladit nerovnou vozovku a systém pohonu všech kol, který na klasickém asfaltu roztáčí primárně zadní kola, budete z hlediska jízdních vlastností jen obtížně hledat nějaké zásadní slabiny.

Možná až na spotřebu. Je prakticky nemožné se dostat pod hranici deseti litrů na sto kilometrů. I při důsledném dodržování tuzemské maximální rychlosti jsem na dálnici mezi Prahou a Brnem zaznamenal spotřebu téměř dvanáct litrů. Na druhou stranu, přes patnáct by se už dostal jen ten, který na žádné limity nehledí a nebude mu vadit ani nevolnost cestujících kolem něho.

Plusy:
+ skvělý motor
+ solidní prostor i ve třetí řadě
+ dobré jízdní vlastnosti

Mínusy:
- přístup do zavazadlového prostoru
- ovládání klimatizace na displeji
- vyšší spotřeba

Základní technická data

  • Karosérie: sedmimístné pětidveřové SUV
  • Motory/Spotřeba: Zážehový přeplňovaný šestiválec 3,0/381 koní – 9,7, vznětový přeplňovaný šestiválec 3,0/, 352 koní – 7,9 l, zážehový přeplňovaný osmiválec 4,4/530 koní – 12,1 l
  • Převodovka: osmistupňová automatická
  • Vnější rozměry: 5181 x 2000 x1835 mm
  • Rozvor: 3105mm
  • Zavazadlový prostor: 300/750/2120l
  • Max. rychlost 245-250 km/hod
  • Zrychlení: 4,7-5,9 s
  • Ceny: od 2 562 300 Kč