I když nám to nemusí být milé, zdá se, že je před námi poměrně dlouhé období, které strávíme více doma než kdekoli jinde. Je možné si tohle omezení trochu zpříjemnit? Jistě. Vždyť komu by se chtělo věčně odskakovat od rozdělané práce k pračce, chladničce, televizi, vypínačům světel a dalším domácím spotřebičům, které jsou už vesměs chytré a lze je ovládat na dálku přes jednoduché aplikace.

Zazimování chalupy je náročná akce. Každé opomenutí může mít s příchodem jara ničivé důsledky.
Jak nejlépe připravit a zabezpečit chalupu na zimu. I detaily mají klíčovou roli

A pojďme ještě dál: chytrá nemusí být jenom domácnost, ale také domácí kancelář. Proč riskovat cesty do firmy nebo na úřad, když lze všechno vyřídit z pohodlí domova, včetně bezpapírového podepisování a razítkování?

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkBěhem první vlny koronaviru letos na jaře odešly na home office, ať již dobrovolně, nebo povinně, více než dvě třetiny živnostníků a zhruba třetina zaměstnanců soukromých firem, státních úřadů a institucí místní samosprávy. Do konce letošního roku bude toto číslo ještě narůstat. Práce z domova ale představuje velkou výzvu, pokud máte zároveň pečovat o děti, které kvůli pandemii musely přejít na distanční výuku, vláda jim zrušila veškeré kroužky i sportování, a navíc do toho musíte stíhat i klasické domácí práce, jako jsou vaření, úklid či praní prádla.

Jak mohou pomoci chytré domácí spotřebiče a speciální aplikace? Chytrá domácnost není žádnou novinkou, alespoň jeden inteligentní spotřebič dnes vlastní prakticky každý. Nyní jde o to, jak tato chytrá zařízení propojit a naučit spolupracovat ku prospěchu všech členů domácnosti. Základem je stabilní, a pokud možno rychlé připojení k internetu. S ním souvisí i zabezpečení domácnosti před kybernetickým útokem. Největší slabinou domácích sítí je router. Drtivá většina lidí jej nemá náležitě zabezpečený.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

Vytápět dům není úplně jednoduché. Je třeba myslet na to, že náklady spojené se stavbou otopného zařízení jsou opravdu hodně  vysoké a ne vždy se vyplatí. Někdy je výhodnější topný systém nedělat  tak rozsáhlý a na některých místech přitápět jinak.
Pevné, lokání, bez ohně? Kam a jaké vybrat nejvhodněji lokání přitápění

Dále v magazínu Bydlení najdete:

- rozhovor: architektka Eva Jiřičná
- dotazník: podnikatel a dobrodruh Petr Holeček
- naše tipy: virtuální prohlídky

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.