Země s nikým neválčí a nikoho neohrožuje

ANO Samostatné Česko nikdy nevzneslo žádné územní nároky. Má vynikající sousedské vztahy se všemi okolními zeměmi. Neprojevuje nepřátelství k žádnému národu. Veškeré sporné otázky řeší jednáním. Za téměř třicet let nevyprovokovalo jediný konflikt. Naopak. Rozdělení Československa se stalo navždy vzorem gentlemanského rozvodu.

NE Země je členem NATO, což je aliance, kterou značná část světa považuje za agresivní. Čeští vojáci se účastnili misí v Iráku, Afghánistánu či bývalé Jugoslávii. Tyto mise rozhodně nelze nazvat mírovými, ale jednoznačně bojovými. Česko jednoznačně politicky podporuje vojenské akce Spojených států, včetně takzvaného „humanitárního bombardování“.

ČERNÁ A BÍLÁ
ČERNÁ A BÍLÁ: Je rozumné vydat se na dovolenou do zahraničí?

Občané nejsou agresivní

ANO Česko nepamatuje násilné projevy nespokojenosti, rabování obchodů, zapalování automobilů či veřejných budov. To jsme viděli nedávno ve Francii a nyní v USA. Pokud Češi stávkují a demonstrují, tak zásadně pokojně, svůj názor nedávají najevo kameny, ale prostřednictvím hesel. Davové násilí je nepopulární a je všeobecně odsuzováno.

NE Protiromské demonstrace na severu Čech si vyžádaly masivní nasazení policie. Násilí mezi „bílými“ a „snědými“ je v ghettech a čtvrtích, které s nimi sousedí, doslova na denním pořádku. Nerovnoprávné postavení Romů ve společnosti je pravidelně kritizováno humanitárními organizacemi. Otevřený konflikt je jen otázkou času.

Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme se obávat soukromníků ve vesmíru?

Lidé se neozbrojují

ANO Vlastnictví střelných zbraní není mezi lidmi rozšířeno, vyjma lidových myslivců. Koupě a držení zbraní podléhá přísným pravidlům. Dohled státních orgánů je příkladný. Automatické a poloautomatické zbraně jsou zakázány. Nevyskytly se případy masových útoků takovými zbraněmi jako jinde ve světě.

NE Čeští politici jsou v opozici proti úmyslu Evropské unie omezit držení střelných zbraní. Senát nedávno navrhl, aby bylo právo bránit se s pistolí v ruce součástí ústavy. Masové vraždy nejsou zcela výjimečné. Naposledy na začátku roku v nemocnici v Ostravě. Koupit na černém trhu samopal není pro zkušeného člověka problém.