Epidemie je pod kontrolou

ANO Podle odborníků sice vrchol nákazy koronavirem teprve přijde, ale přetížení nemocnic nehrozí. Počet nakažených sice každodenně vzrůstá, nikoli však skokově. Procento pacientů s velmi těžkým průběhem choroby není velké a zdravotnictví ho zvládá. Úkolem karanténních opatření nikdy nebylo vymýtit covid-19, ale zpomalit jeho nástup tak, aby se nestalo to, co v Itálii.

NE Neznáme skutečný počet nakažených. V prvních dnech a týdnech byl nedostatek testů, v testování panoval chaos. Nemoc se objevuje v domovech seniorů a mezi zdravotníky. Lékaři pořád nemají dostatek respirátorů a roušek. Země se musí připravit i na to, co si nikdo nepřeje, a sice na pesimistický scénář epidemie. K tomu však nesmíme nijak přispět.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli by lidé v době koronaviru přestat jezdit na chaty a chalupy?

Lidé dodržují pravidla, některé zákazy jsou zbytečné

ANO Lidé mohou nakupovat potraviny i v hypermarketech. Proč by si nemohli koupit běžné spotřební zboží? I tady se přeci dají dodržovat rozestupy a hygienická opatření. Otevřít by mohly například i zahradní restaurace, pokud budou u stolů spolu sedět jen členové domácnosti. Lidé už vědí, že pravidla boje s koronavirem nejsou samoúčelná a budou je dodržovat.

NE Smyslem bezpečnostních opatření je snižovat riziko nákazy. Čím méně obchodů je otevřeno, tím lépe pro všechny. Většina lidí se skutečně chová mimořádně disciplinovaně a ohleduplně. Příklady však ukazují, že zdaleka ne všichni. Předčasné otevření dalších obchodů a restaurací by podpořilo toto rizikové chování. Lepší je ještě pár dnů počkat.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Jsou opatření proti koronaviru přehnaná?

Ekonomika potřebuje rychle nastartovat

ANO Hospodářské ztráty, které způsobil koronavirus, budou obrovské. V důsledku toho mohou zapříčinit smrt více lidí než samotná nemoc. Žádná ekonomická omezení by se neměla protahovat zbytečně. Každý den, kdy jsou obchody a restaurace zavřené, poškozuje řetězce vztahů mezi dodavateli a odběrateli. Ty se budou jen těžko navazovat znovu.

NE Ochrana lidských životů je vždy až na prvním místě. Hospodářské ztráty mohou být nahrazeny, životy nikoli. Ekonomika není poškozována nijak nezvratně. Nejde o krizi, která způsobí chaos a nedůvěru, ale o pouhé zpomalení, které všichni chápou. Není důležité, jestli toto zpomalení bude trvat o deset dnů déle, maloobchod a restaurace se vzpamatují poměrně rychle.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Zvládá Babiš boj proti koronaviru?

Podnikatelé potřebují peníze, zaměstnanci práci

ANO Situace lidí, kteří náhle nemohou podnikat, a jejich zaměstnanců, je kritická. Mnozí z nich nemají finanční rezervy. Hrozí bankroty a masová nezaměstnanost. Zejména živnostníci nebudou mít na to, aby své restaurace či obchody znovu rozjeli. Lidé pracující v maloobchodě a pohostinství se pak patrně stanou dlouhodobě nezaměstnanými.

NE Stát schválil solidní plán podpory všem, kdo nemohou teď podnikat a pracovat. Podnikatelé dostanou bezúročné úvěry a možnost „kurzarbeitu“. Živnostníci odpuštěné pojistné a přímou finanční pomoc. Zaměstnancům bylo prodlouženo ošetřovné, bude jim dorovnávána mzda. Samozřejmě to neodstraní všechny těžkosti, ale na přežití to stačí.