Je to informace pro hygieniky a lékaře

ANO Světla na semaforu nesignalizují jen nárůst počtu nakažených. Zaznamenávají i další důležité informace. Například to, jakým způsobem se koronavirus šíří, jaké skupiny lidí zasahuje. Hygienici mohou podle toho připravit preventivní opatření, nemocnice vyčlenit krizová lůžka.

NE Hygienici a lékaři znají situaci v okresech nejlépe. Mohou konzultovat se svými kolegy v kraji i na celostátní úrovni. Konečné rozhodnutí o tom, zda a kde zavedou roušky, či omezí svobodu shromažďování, je stejně nakonec na nich.

Mají lidé v karanténě právo volit?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají lidé v karanténě právo volit?

Je to varování před cestami

ANO Jestliže plánujeme dovolenou nebo víkendový pobyt, určitě je pro nás dobré vědět, kde svítí oranžová nebo červená, kde se tedy covid šíří. Takovým místům je pak lepší se vyhnout. Je to důležité nejen pro naši ochranu, ale i pro ochranu našich spoluobčanů.

NE Když se začalo mluvit o nákaze na Karvinsku, rušili hoteliéři lidem odtamtud rezervace. Semafor se stane naprosto zbytečným nástrojem nálepkování lidí. Přitom situace se mění každým dnem. Je naprosto zbytečné rozdělovat lidi kvůli barvě na semaforu.

Je to výstraha pro místní

ANO Pokud má náš okres oranžovou nebo dokonce červenou barvu, je to silné varování. Bez ohledu na to, jaká opatření zavedou hygienici, budeme více dbát o svou bezpečnost a dodržovat zásady jako je časté mytí rukou, bezpečný odstup či rouška v uzavřených prostorech.

NE Lidé velice dobře vědí ze zpráv i z debat se sousedy a známými, jak se vyvíjí zdravotní situace v jejich okolí. Reagují podle sebe. Někteří dodržují všechny hygienické zásady a ještě si něco přidávají. Další se rozhodli riziko ignorovat. Světýlka na tom nic nezmění.

Má stát urychleně lépe zabezpečit železnice?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má stát urychleně lépe zabezpečit železnice?

Je to jasné a srozumitelné

ANO Vládě bývá vyčítáno, že hodnocení situace podává složitě. Lidé se nevyznají v omezeních, které jsou zaváděny na místní úrovni. Veřejnost rozhořčilo rozhodnutí hlavní hygieničky Moravskoslezského kraje, která vyhlásila krizová opatření z minuty na minutu. Semafor do všeho vnese jasno.

NE Je to jen reklamní trik. „Nabarvení“ okresů přinese do všeho ještě větší zmatek. Už teď protestuje primátor Zdeněk Hřib proti tomu, že Praha je oranžová a argumentuje čísly. Podobných stížností nepochybně přibude. Další nepořádek přinese velké „přebarvování“ z týdne na týden.