Hygienici mohli být pod tlakem

ANO Premiér má velkou moc a i osobně dokáže být velice důrazný. V tomto případě lze pochybovat o tom, zda se hygienikové rozhodovali zcela svobodně. Andrej Babiš potřeboval být vidět na zahájení volební kampaně Ano a dále se jí účastnit. Jistě nasadil veškerý svůj vliv, aby nemusel nastoupit do karantény, která by ho ve volebním zápase znevýhodnila.

NE O tom, že předseda (a i jiní členové jeho vlády) nemusí do karantény, rozhodla Pražská hygienická stanice svobodně a uváženě. Hygienikové neposílají do izolace automaticky každého, kdo byl v místnosti s někým, kdo je nemocný covidem-19. Zvažuje se i vzdálenost, ve které se nacházel, a podmínky v místnosti. Nemá smysl toto rozhodnutí zpochybňovat.

Zaslouží si penzisté pět tisíc "rouškovného"?
ČERNÁ A BÍLÁ: Zaslouží si penzisté pět tisíc "rouškovného"?

Měl by jít příkladem

ANO Počet nakažených covidem-19 každým dnem roste. Jedním z důvodů neblaze rekordních čísel je fakt, že lidé se přestali obávat a nedodržují pravidla. Je na politicích, aby ukázali, že oni je ctí naprosto důsledně. Premiér měl nastoupit do preventivní karantény zejména proto, aby ukázal lidem, že opatrnost a ohleduplnost vůči druhým jsou důležité.

NE Přílišná úzkostlivost je v současné době škodlivá. Společnost se musí naučit žít v koronavirové době. Lidé sice mají dodržovat hygienu, ale musí nést i určitou míru rizika. Teď se sice nemoc šíří rychleji, ale pro drtivou většinu lidí není nijak nebezpečná. Není nutno se izolovat pokaždé, když jsme na dálku viděli někoho s covidem. To platí i pro premiéra. 

Má smysl ještě nosit roušky?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl ještě nosit roušky?

Vypadá to, že se staví nad pravidla

ANO V dobách, kdy se lidé musí omezovat a podstupují nepohodlí, nikdo nesmí zneužívat svého bohatství či moci, aby si zajistil výhody. Několik politiků v Británii, Irsku i jinde porušilo pravidla karantény a veřejné mínění je donutilo odstoupit. Něco takového je pravidlem ve vyspělých demokraciích. Mělo by to tak být i u nás.

NE Andrej Babiš nedostal karanténu nařízenu, nic tedy neporušil. Ne všichni, kteří se účastnili schůzky s Jarmilou Rážovou, museli do izolace. Předseda vlády je jedním z nich. Pokud po něm chceme něco jiného, žádáme pro něj přísnější pravidla než pro ostatní, a to také není fér. Když pravidla, tak opravdu stejná pro všechny, premiér nepremiér.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl covidový semafor pro okresy?

Opozice mu právem vyčítá papaláštví.

ANO Petr Gazdík nazval Babiše papalášem nejhrubšího zrna. Další politici zase citují známou Orwellovu větu o tom, že „všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější“. Je to výstižná kritika toho, co premiér udělal. Vládě je právem vyčítáno, že má v pravidlech pro karanténu zmatek. Její předseda je teď navíc účelově ohnul.

NE Před krajskými volbami se opozice chápe každého tématu, které může využít proti hnutí ANO. To drtivě vede předvolební průzkumy. Ve vo- lebním boji se používají všechny prostředky včetně neférových útoků na soupeře. Toto je jeden z nich. Z běžného hygienického postupu se dělá politický zločin.