Chce to přirozený cit

ANO Člověk, který zapálil bohumínský byt, způsobil bolest, která doslova volá do nebes. Upálil nevinné lidi včetně dětí. Někteří z nich v naprostém zoufalství skákali z jedenáctého patra. Je to zcela mimořádný zločin, který v mnohém předčí masovou vraždu, kterou spáchala Olga Hepnarová, když najela dodávkou do lidí na zastávce. Ta byla ještě podle starých zákonů popravena.

NE Na přirozený cit se tady nemůžeme spoléhat. Ten by volal po okamžitém lynči. Zprávy o zločinu jsou však kusé a nespolehlivé. Teprve soudní proces ukáže, jak se strašný čin stal a jaké byly motivy vraha. Vášnivá nenávist vůči pachateli se může změnit i v jakousi lítost. Poprava by byla příliš jednoduchým řešením. Jak pro společnost, tak pro žháře.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme opět nosit roušky?

Hrdelní trest má smysl

ANO V řadě amerických států je pořád uplatňován trest smrti. Obviněný má všechny možnosti se bránit a odvolávat, není nijak diskriminován. Když však vyčerpá všechny prostředky, je popraven. Je to obrovská satisfakce pro příbuzné obětí. Je těžké se smiřovat s tím, že žije někdo, kdo vám bestiálně zavraždil nejbližšího člověka. I pro vraha je to vysvobození.

NE Výjimečně, ale přece byli popraveni nevinní. Ukázaly to testy DNA. Společnost navíc neví, co si s popravou počít. Nechce, aby byla bolestná a zároveň usmrcuje zločince brutálním způsobem. Je to středověká manifestace. Doživotní trest je dostatečně tvrdý i vůči nejhorším zločincům. Zároveň od nich společnost spolehlivě chrání.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl covidový semafor pro okresy?

I v Evropě se to může změnit

ANO Evropská unie v současnosti hrdelní trest zakazuje. Vylučují ho tedy i naše základní zákony. To však není nic definitivního. V USA byly také popravy v několika státech zrušeny, později však byly obnoveny. Není to žádné tabu, ale politická otázka, o které se dá a má svobodně diskutovat. Existují mnohá „proti“ ale stejně silná jsou i „pro“.

NE Amerika je v tomto bodu hodně odlišná. Nemá smysl si z ní brát příklad. Zrušení trestu smrti je obrovský civilizační výdobytek. Říká: společnost nemá právo brát lidský život, ať je jakýkoli. Stát se dobrovolně zříká role kata. Vracet se k popravám by bylo barbarství. Už samotná diskuse o tomto tématu je nechutná.

Mají lidé v karanténě právo volit?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají lidé v karanténě právo volit?

Zločinci mají mít strach

ANO Doživotní trest neodstrašuje dostatečně. I pachatel nejděsnějšího zločinu se může kojit nadějí, že uprchne, bude předčasně propuštěn nebo omilostněn. Hrozba nejvyššího trestu ho může od osudného činu odradit. Pro zločince nebo teroristu nemá cenu život jeho bližních, o ten svůj se ale bojí.

NE Bohumínský případ byl výjimkou. Vyšinutí jednotlivci, kteří páchají masové vraždy ze zoufalství, jsou většinou připraveni sami zemřít. Teroristé počítají s tím, že zemřou. V případě islamistických fanatiků je dokonce mučednická smrt tím, na co se těší. Sérioví vrazi, jako například Ivan Roubal, zas věří, že spravedlnosti uniknou.