Vesmír přestane sloužit vědě

ANO Vesmírná loď Crew Dragon, která v sobotu odstartovala, veze astronauty k mezinárodní výzkumné stanici. Pro majitele firmy SpaceX Elona Muska je to ovšem jen obchod a zejména propagace. Jeho cílem a cílem podobných kosmických podnikatelů jsou turistické lety do kosmu. Bohatí lidé budou utrácet za takový výlet pohádkové peníze. Místo vědeckého zkoumání se stane vesmír dovolenkovou destinací.

NE Je rozumné, když si kosmická agentura NASA najímá soukromou loď. Vědci se věnují tomu, co umějí nejlépe, nemusí se zatěžovat vývojem raket. SpaceX našla cestu, jak postavit levný a vysoce účelný prostředek k cestám na mezinárodní stanici. Nic jiného v této chvíli NASA nepotřebuje. Jde o ideální spojení vrcholného výzkumu a soukromého podnikání. V tomto spojení je i budoucnost dobývání kosmu.

Start lodi Crew Dragon s astronauty Dougem Hurleyem a Bobem Behnkenem na palubě
Mise úspěšná. Crew Dragon se připojil k Mezinárodní vesmírné stanici

Soukromé rakety nebudou bezpečné

ANO Cílem vesmírných podnikatelů je zisk a nic jiného. Budou se snažit snižovat náklady. To je možné a často účelné v „pozemském“ podnikání. Lety do vesmíru jsou však pořád něčím novým, nevyzkoušeným a hrozí při nich extrémní riziko. Jakékoli šetření na materiálech či zanedbávání příprav, pokusů a testů je pro posádku smrtelným rizikem.

NE Když se letadel, která byla původně věcí vynálezců a vojáků, ujali podnikatelé, bylo létání také nebezpečné. V současnosti je letecká doprava všeobecně rozšířená a spolehlivá. Byznysmeni potřebují vydělávat, a to bez důvěry klientů nemohou. Vesmírná turistika se může rozšířit jen tehdy, pokud z ní nebudou mít lidé obavy.j

Raketa Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX
Přelomový okamžik. Muskova společnost SpaceX dobývá kosmos

Hrozí zaplevelení oběžné dráhy

ANO Elon Musk a jeho firma mají zatím v kosmickém podnikání náskok. Jen tento jediný muž se však chystá v nejbližší době vyslat na oběžnou dráhu tisíce satelitů na podporu 5G sítí. Vesmírné plány má ovšem i nejbohatší muž světa Jeff Bezos a mnozí další. Už teď je vesmír plný „smetí“. To nejen ohrožuje lidi na zemi. Kvůli tomuto zaplevelení nebude brzy možno používat oběžnou dráhu k vědeckým pokusům.

NE Americká vláda a vlády dalších zemí mají dost síly a schopností, aby daly soukromníkům jasná pravidla. Představa, že v blízké či vzdálené budoucnosti bude okolí země doslova poseto satelity, přes které neuvidíme hvězdy, je přehnaná. Podobně jako vzdušný prostor „snese“ stále vzrůstající množství letadel, „vejde“ se do vesmíru více družic, než kolik jsou jich lidé schopni postavit.

Raketa společnosti SpaceX Falcon 9 startuje z floridského mysu Canaveral. K Mezinárodní vesmírné stanici vynese astronauty NASA Douga Hurleyho and Boba Behnkena v lodi Crew Dragon
Crew Dragon odstartoval k ISS. U stanice zakotví za 19 hodin

Miliardáři se stanou příliš mocnými

ANO Už teď ovládají dolaroví miliardáři převážnou část světového bohatství. Jednotlivci jsou bohatší než celé státy. Tomu odpovídá míra jejich politického vlivu. Pokud budou mít ještě k tomu ve vesmíru roje družic, stanou se doslova pány světa. Satelity totiž mohou shromažďovat data či špehovat lidi. Mohou na nich být rozmístěny i zbraňové systémy.

NE Cílem podnikatelů je vydělávat peníze, nikoli ovládnout svět. Lidé jsou pro ně váženými klienty a nemají důvod je poškozovat. Vzájemná konkurence to ani neumožňuje – využije totiž každé chyby. Vlády jsou dostatečně silné, aby zabránily vzniku soukromých armád na zemi, totéž dokážou i ve vesmíru.