„Vypila jsem dvě kávy a teď jsem snědla prášek. Mohu dostat infarkt?“ To je jen jeden z kuriózních dotazů, které řeší karlovarští operátoři tísňové linky 156 městské policie.

Jak potvrdil zástupce velitele Jaroslav Klarner, lidé si občas tísňovou linku pletou se vším možným. „Osobně jsem v době, kdy jsem sloužil na stálé službě, řešil dotaz muže, který zabíjel králíky a ptal se, jak je stáhnout z kůže,“ konstatoval Klarner.

Skutečnou perličkou byl ovšem telefonát jednoho ze „skalních“ karlovarských bezdomovců, který si stěžoval na nepořádek na dolním nádraží a apeloval na strážníky, ať přijedou dát věci do pořádku. „Nemine přitom takřka jediný den, kdybychom na dolní nádraží právě kvůli tomuto muži nevyjížděli,“ řekl zástupce velitele strážníků.

„Někdy se lidé chtějí jenom pohádat. Když je upozorníme na to, že blokují tísňovou linku, už většinou nezavolají,“ doplnil Klarner.

Právě to, že lidé, kteří si snad ani neuvědomují, kam volají, blokují tísňovou linku, je podle Klarnera velkým problémem.

„Často nám lidé volají, že tam a tam někdo leží na zemi a možná potřebuje lékařskou péči. Pochopitelně, že takové hlášení vždy prověřujeme, ale zároveň upozorňujeme volajícího, že v takovém případě má volat přímo záchranku. Vždyť často o žití či nežití člověka rozhodují cenné vteřiny,“ dodal na upřesněnou Klarner.