Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Reagovaly tak na růst počtu nakažených v Česku, zejména kvůli ohnisku koronaviru na Karvinsku. V Lotyšsku a v Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

Kypr. Ilustrační foto
Na Kypr se chystají stovky Čechů. Testy na covid jsou komplikace, říká Asociace

"Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje," řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba 2000 korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené. Proto je podle něj namístě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají.

Domácí úkol 

Podle Petříčka se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí. Ministr ale upozornil, že rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých států, stejně jako Česko samo rozhoduje o podobě svého seznamu bezpečných zemí.

Odběry na testy na koronavirus
K omezení cestování se přidal i Kypr. Češi musí mít test na covid-19

"Nepředpokládám, že bychom se znovu dostali na bezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích. To je náš domácí úkol, v tom musí i vláda udělat víc," řekl. Základem podle něj musí být vyřešení situace na Karvinsku.