„Pracoval jsem v hospodě a teď jsem doma. Mám před důchodem, a protože nebyli hosté, musela se hospoda zavřít. Nyní se sice otevřela, ale protože je hostů stejně málo, tak jsem stále doma,“ sdělil čtyřiašedesátiletý Jiří Čermák z Karlových Varů. „Teď když mám čas, hlásím se na různé brigády, vypomáhal jsem u pošty s doručováním balíků a přemýšlím, čím se ještě na rok zaměstnat. Naštěstí mám nějaké peníze našetřené, a nemám žádné půjčky ani hypotéky, takže to zatím jde, sice s bídou, ale jde,“ podotkl.

Co nám covid vzal, co nám covid dal.Zdroj: DeníkPodle úřadu práce opravdu lidí bez práce v Karlovarském kraji během letošního roku přibylo.

„Od února do listopadu 2020 vzrostl podíl nezaměstnaných osob o 2,1 procentního bodu na současných 5,1 procent. V současné době je nejvyšší podíl nezaměstnaných v okrese Karlovy Vary 5,7 %, následuje Sokolov 5,6 % a nejmenší podíl nezaměstnaných vykazuje okres Cheb se čtyřmi procenty,“ sdělila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Situace související s koronavirem ovlivnila v tomto regionu především obory jako je gastronomie, hotelnictví a lázeňství.

Petr Kulhánek krátce po svém jmenování novým hejtmanem.
Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Petr Kulhánek (STAN)

„Během listopadu podalo žádost o zprostředkování zaměstnání a zavedení do evidence úřadu práce v rámci Karlovarského kraje 1310 osob. Počet nově příchozích byl meziročně o 10,5 % vyšší a meziměsíčně o 8,6 % nižší,“ vypočítává mluvčí Úřadu práce.

Nejvíce nově příchozích hlásí okres Karlovy Vary, kde přibylo 526 osob. Nejméně nových uchazečů se hlásilo v okrese Cheb – 391 lidí.

„Naopak z evidence odešlo 1136 osob. O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádali především lidé, kteří pracovali v hotelnictví a těžebním průmyslu. Obdobná situace byla v oblasti služeb. Mezi těmi, kteří dočasně přerušili svou činnost, byli i OSVČ, většinou drobní podnikatelé,“ poznamenala tisková mluvčí.

Lidé, kteří přišli kvůli koronaviru o práci, mohou požádat o rekvalifikační kurz. Informace o nich sdělí nezaměstnaným jejich příslušný úřad práce.