Velikonoční jidáše s medem

Počet porcí: 24 kusů 
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **

Velikonoční jidáše.Velikonoční jidáše.Zdroj: Regionální potravina

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany 33%
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • kůra z 1 citronu

Na polevu:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj
  • 1 lžíce másla
  • 150 g mandle plátky
  • špetka mletého kardamomu
  • půl lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout v teple.
  2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
  4. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
  5. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  6. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
  7. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
  8. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.

Šárka Pelcová

A jaké velikonoční pochoutky chystáte vy, milí čtenáři, na blížící se svátky jara? Pochlubte se vaším oblíbeným velikonočním receptem a pošlete nám jej na e-mail: servis.zapad@denik.cz. My jej poté rádi zveřejníme.