Velikonoční jidáše s medem
Počet porcí: 24 kusů
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Velikonoční jidáše.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla (v pokojové teplotě)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany 33%
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetka strouhaného muškátového ořechu
- kůra z 1 citronu
Na polevu:
- 1 vejce
- 2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj
- 1 lžíce másla
- 150 g mandle plátky
- špetka mletého kardamomu
- půl lžičky mleté skořice
Postup:
- Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout v teple.
- Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
- Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
- Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
- Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
- Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.
Šárka Pelcová
A jaké velikonoční pochoutky chystáte vy, milí čtenáři, na blížící se svátky jara? Pochlubte se vaším oblíbeným velikonočním receptem a pošlete nám jej na e-mail: servis.zapad@denik.cz. My jej poté rádi zveřejníme.