Pstruh s kuskusem

Ingredience:
2 vykuchaní pstruzi, citrónová šťáva, mořská sůl, 140 g kuskusu, olivový olej, ½ salátové okurky nakrájené na kostičky, ¼ červené papriky nakrájené na kostičky, 8 ks přepůlených cherry rajčátek, hrst rukoly, sůl, pepř, citrónové kousky na ozdobu

Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Osolíme, zastříkneme trochou olivového oleje. Zlehka vmícháme rukolu a zeleninu a ještě dle potřeby osolíme a opepříme. Pstruhy opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Na každé straně uděláme několik mělkých šikmých zářezů, osolíme je zvenku i zevnitř, pokapeme citrónovou šťávou a grilujeme z obou stran cca 5 -7 minut. Podáváme se zeleninovým kuskusem, ozdobený klínky citrónu.

Šašliky z kapra

Ingredience:
600 g úzkých porcí kapra, sůl, olej, 60 g slaniny, 4 menší cibule, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, 40 g másla, 1 kyselá sterilovaná okurka, 1 sterilovaná kapie, 2 rajčata

Porce kapra nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou, pokapeme olejem, slaninu pokrájíme na tenké čtverečky, cibuli na kolečka a střídavě napichujeme na kovové jehly nebo špejle a za častého potírání olejem pečeme nad rozehřátým grilem. Při pečení šašliky obracíme. Když kapří maso změkne, šašliky přeložíme na vyhřáté talíře, přelijeme horkým máslem.
Podáváme s brambory a zdobíme okurkou, kapií a rajčaty.

Jiří Mika