Přednášející PhDr. Petr Mašek, vedoucí oddělení zámeckých knihoven Národního muzea v Praze a odborník na staré tisky a rukopisy, připravil k prezentaci Expozici Knihovny latinské školy, která je od ledna 2020 k vidění v budově radnice v Jáchymově.
Knihovna je unikátně zachovalým souborem „libri catenati“, knih na řetězech, rozhodně největším v České republice. Vznikla z potřeb latinské školy a velká část knih pochází z darů tehdejších bohatých jáchymovských měšťanů, kteří dávali knihovně buď přímo knihy nebo peníze na jejich nákup. Knihovna obsahuje především prvotisky z konce 15. století a tisky ze století následujícího. Vedle četných teologických spisů jsou zde knihy z oborů přírodovědeckých (zoologie, geografie), z historie, práva, filologie a řady dalších.

Přednáška se koná v rámci cyklu "Krušné hory - malé pohoří světového významu". Cyklus přednášek se koná v rámci propagace zápisu Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Po přednášce mohou zájemci v doprovodu přednášejícího navštívit expozici Knihovny Latinské školy v sousední budově radnice. Začátek v 17 hodin.

Lev Havlíček