„Tajemství našeho receptu tkví v tom, že kromě masa, používáme výhradně vlastnoručně vypěstované suroviny. Cibuli, česnek, rajčata, sádlo, vše máme vlastní. Zcela zásadní je přitom majoránka, o kterou osobně pečujeme už od semínka. K přípravě našeho guláše patří i víno. Praxe ovšem ukázala, že v guláši ztrácí hodnotu a tak nám tedy slouží spíše k inspiraci,“ prozradila kapitánka týmu Eliška Šonková.

Podle porotců však dílo čtveřice mladých žen, už zmíněné Elišky Šonkové, Zdeňky Vidhové, Mirky Šturmové a Lenky Sochorové, disponovalo ještě další přidanou hodnotou. Bylo vytvořeno s láskou. Nezapadla ovšem ani zřejmá zkušenost hospodyň a matek. Za hasičkami totiž skončil i tým specialistů na byliny a novopečených držitelů ocenění „Chutná hezky. Jihočesky“ z farmy Naše zahrádka, Martina Maňhala, Tomáše Kazíka a Davida Brašničky.

Třetí ročník loučení s létem, okořeněný o gulášové klání, zaznamenal podle místostarostky Zahájí Ireny Vlasákové jedno velmi příjemné prvenství. „Tak krásné počasí jsme ještě při této akci nezažili. Oba předchozí ročníky propršeli,“ konstatovala. A slunečný den si v Zahájí také všichni užívali. Pro děti obec připravila skákací hrad, malování na obličej, řadu herních stanovišť či jízdy na koni. Své umění v požárním útoku předvedli nejmladší hasiči.

Obec Zahájí se nachází v okrese České Budějovice, necelé tři kilometry severně od Zlivi, přibližně 15 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V obci, jejíž historie sahá do přelomu 13. a 14. století, dnes žije přibližně 485 obyvatel. Dominantou Zahájí je původně raně gotický kostel Zvěstování Páně z konce 13. století.

Josef Kazík, starosta