Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g másla
vejce
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce octa
špetka soli
trochu mléka na pomašlování

Náplň:
jablka
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr nebo skořice
badyán
trochu strouhanky
vlašské ořechy

Příprava:
Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko.
Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování.
Necháme chvíli odležet v chladu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu.
Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečicí papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.
Pečeme v troubě při 150 °C asi 60 minut.
Upečený štrúdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.

Jaroslav Němec alias Maxijedlík