Na akci se příchozí dozvěděli mnoho zajímavého, například to, že hráz přehrady je kamenitá, sypaná a vznikala od roku 1962 až do roku 1964. Materiál na stavbu hráze se těžil v bývalém kamenném lomu, kde se dnes nachází lukostřelecký oddíl. Návštěvníci se seznámili také s činností malé vodní elektrárny, která vznikala mezi lety 1998 až 2000. Ta se nachází několik desítek metrů v podzemí. Vodní nádrž Skalka chrání město Cheb před povodněmi a slouží pro rekreaci. Výrobu elektrické energie zajišťují dvě Kaplanovy turbíny. Hosté se podívali v podzemí i do části, kde se nachází přehradní výpust. Kvůli omezení hluku byla v době konání akce pozastavena činnost elektrárny. Vodu upouštěli vodohospodáři přes bezpečnostní přeliv. Ten se jinak otevírá pouze v případě povodní.

Přehrada Skalka má rozlohu 338,5 hektarů. Maximální hloubka je dvanáct metrů a objem přehrandí nádrže je 19,555 milionů metrů krychlových. 

Nádrž byla vybudována v letech 1962 – 1964 za účelem zásobování vodou průmyslových podniků a elektráren níže po proudu a jako ochrana proti povodním. Vedlejšími účely jsou výroba elektrické energie v Malé vodní elektrárně Skalka. Na březích nádrže leží osady a obce Skalka, Podhoří, Cetnov, Bříza a Pomezí nad Ohří.

Přes nádrž u hranic vede most silnice I/6. Nádrž rovněž plní funkci protipovodňové ochrany města Cheb. 

Velkým problémem je prakticky každoroční přemnožení sinic, které po většinu letní sezony znemožňuje koupání.

Nádrž chrání rovněž město Cheb před povodněmi a slouží také pro rekreaci – koupání a sportovní rybaření (pro vyšší obsah rtuti je zakázána konzumace ryb). Na VD Skalka byl v oblasti zavázání hráze do pravého břehu vybudován v letech 1998–2000 doplňkový bezpečnostní přeliv hrazený klapkou a nový objekt malé vodní elektrárny. Hlavním účelem této rekonstrukce bylo zvýšení bezpečnosti vodního díla při extrémní povodni. V těsné blízkosti vodního díla se nachází městská památková rezervace a středověké centrum města Cheb. Nedaleko vodní nádrže se nalézají klidné Františkovy Lázně s léčivými minerálními prameny.

Zaslal Miroslav Šindelář. Děkujeme.