Místní kolo této soutěže, v níž o úspěchu rozhodují znalosti o lesích, lesnictví a přírodě, pro ně ve středu 19. února 2020 v Karlových Varech zorganizují lesní pedagogové Vojenských lesů a statků ČR (VLS).

Možnost zúčastnit se letošního ročníku YPEFu nabídnou tříčlenným týmům starších žáků a studentů Vojenské lesy a statky již popáté na všech svých šesti lesnických divizích, pro ty z Karlovarska se místní kolo odehraje ve středu 19. února na půdě Střední pedagogické školy, gymnázia a vyšší odborné školy Karlovy Vary v Lidické ulici. Týmy se do místních kol mohou hlásit prostřednictvím elektronického formuláře na www.ypef.cz, pro Karlovarský kraj je přihláška zde.

„Vojenské lesy jsou partnerem soutěže šestým rokem, protože posiluje vědomosti mladé generace o významu lesů, o všem, co naší civilizaci přináší a učí děti i mládež, jak se v lese pohybovat, jak jej vnímat a rozumět procesům, jež se zde odehrávají,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Tříčlenné týmy soutěží ve dvou věkových kategoriích, mladší je určena žákům z 6. až 9. tříd, starší středoškolákům do 19 let. „V našem místním kole na ně čeká nejdříve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické pozná-vání přírodnin. Vzhledem k možnosti postupu do mezinárodního kola je dobré, aby soutěžící aktivně ovládali anglič-tinu,“ doplnil ředitel divize VLS Karlovy Vary Jiří Kšica.

Vítězný tým postoupí do regionálního kola ve Žluticích, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národ-ního finále. To proběhne tradičně před letními prázdninami v Kostelci nad Černými lesy v arboretu Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.

„Národní šampion pak postupuje do mezinárodního finále, které proběhne na podzim v některé z účastnických ze-mí,“ uvedl vedoucí lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za or-ganizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. Účast v soutěži je samozřejmě bezplatná.

Jan Sotona