Původní vyhlídku museli dělníci rozebrat, byla totiž ve špatném technickém stavu. Na jejím místě vyrostla nová a pevnější dřevostavba, která respektuje původní myšlenku i vzhled. „Dvě visuté lávky jsou stejně jako ty původní ze dřeva a provazů, vyhlídkové věže máme nově dvě namísto původní jedné. Jedna má stříšku, druhá je nekrytá,“ dodává podrobnosti k nově otevřené atrakci ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová.

Lávky jsou na první pohled stabilnější než ty původní, pochozí lávka není z kulatin, ale prken. Také provazová síť na místě zábradlí působí bezpečněji a je hustější. Kmeny, ze kterých je stavba sestavena, jsou navíc ozdobeny jednoduchými domorodými motivy. Celá stavba vyšla na necelé dva miliony korun, zoopark ji financoval z investičního příspěvku od města.

Oblíbená vyhlídka bylo nepřístupná zhruba rok. Stavbu protáhly opožděné dodávky materiálu a komplikace spojené s protiepidemickými opatřeními. „Mrzelo nás, že jsme kvůli tomu propásli letošní hlavní sezonu,“ přitakává Fryčová, ale jedním dechem dodává, že teď už se zase všichni těší. „Máme radost, že se návštěvníci zase dostanou do bližšího kontaktu s našimi opičáky a užijí si jejich skotačení ve větvích.“

Makak magot je jediný primát, který se vyskytuje v Evropě, konkrétně na Gibraltaru. V zooparku chovají tyto kočkodanovité opičky od roku 1983, tehdy dostal tři darem ze zoologické zahrady v Maroku. Dnes je ve výběhu k vidění skupina pěti makaků.

Další srpnovou novinkou, která obohatila areál zooparku, je čtrnáct nových rozcestníků. Nové směrovky jsou jednoduché, kovové, černé s bílými nápisy. Celkem už jich je po areálu sedmnáct. „Respektují náš nový vizuál a odkazují návštěvníky nejen k občerstvení, dětským atrakcím nebo východům, ale hlavně k výběhům a expozicím konkrétních zvířat. K pandám, charzám, rosomákům, medvědům, dravcům a dalším a dalším,“ doplňuje ředitelka. Původní dřevěné rozcestníky už byly ve špatném stavu a často dokonce nečitelné.

Hlavní sezona zooparku s rozšířenou otevírací dobou pokračuje ještě celé září, jen zoovláček Amálka a Safari Expres už budou jezdit pouze o víkendech. „Věříme, že bude ještě spousta příležitostí zoopark navštívit a nové atrakce si užít,“ uzavírá ohlédnutí za hlavními srpnovými novinkami ředitelka Věra Fryčová.

Helena Hubáčková - marketingový pracovník Zoopark Chomutov