Senior diskutoval s generálním ředitelem i s Radou České televize stejně upřímně a bezprostředně, jak byl zvyklý z Bruntálu. Skončilo to ale antidiskriminační iniciativou Jany Bobošíkové. Navrhla odvolání Reného Kühna a Zdeňka Šarapatky z Rady ČT. Bobošíková považuje za exces, že se tito radní zajímali o politickou orientaci diskutujícího občana Jaroslava Pizura. 

Podhorská nemocnice Bruntál.
V Bruntále působí světový specialista na onkochirurgii

Když Jaroslav Pizur diskutoval s bruntálskými zastupiteli, rád kritizoval různé nešvary. Vystupoval apoliticky a umírněně. Někdy mluvil zbytečně dlouho a odbíhal od faktů ke spekulacím, ale jeho řeč vždy měla věcný základ.

Upozornil na rozbitý propustek pod Uhlířským vrchem, nebezpečné parkování, dopravní rizika Uhlířské ulice nebo problematické ubytovny U Potoka. Po těchto zkušenostech z bruntálského zastupitelstva Jaroslav Pizur využil svého práva účastnit se jednání Rady České televize.

JMENUJI SE PIZUR A MLUVÍM ZA BRUNTÁL

„Jmenuji se Jaroslav Pizur, jsem z Bruntálu a zastupuji dost velkou část televizních diváků. Doufám, že Rada ČT chce slyšet i kritiku. Nezpochybňuji, že Česká televize má hodnotné pořady, ale chtěl bych říct také jaké image má v očích veřejnosti, třeba v Bruntále,“ zahájil Jaroslav Pizur svůj proslov na zasedání Rady ČT v listopadu 2019. Nejdřív s generálním ředitelem ČT rozebral přenosy z parlamentu a pak si postěžoval, že někteří političtí lídři nejsou zváni do Otázek Václava Moravce.

„Bojí se pan Moravec, aby nedostal nepříjemné otázky? Mám jmenovat? Tak třebas pan Okamura. Ne že bych byl jeho zastánce. Nejsem volič SPD. Ještě jsem neskončil, a vy mě okřikujete jak malého kluka. Když mluvím tři minuty, a je to závažné téma, tak u nás v Bruntále na zastupitelstvu jsme si odsouhlasili dalších pět minut na diskusi. Nechápu proč ta zaujatost a nenávist. Tím si autoritu nezískáte, když budete okřikovat,“ dožadoval se Jaroslav Pizur pár minut navíc, aby radním sdělil, co podle něj rezonuje veřejným míněním v Bruntále.

Voliéra s andulkami je novou atrakcí bruntálského náměstí.
OBRAZEM: Bruntál má veřejnou voliéru, přestože v Jeseníku vandal ptáky vypustil

„Není to tak, že bychom vám nechtěli dát příležitost se tady prezentovat, ale máte i jiné možnosti. Osobně doporučuji institut stížnosti Radě ČT. Je možná rozumnější, než jezdit z Bruntálu a vážit tak dlouhou cestu,“ doporučil Pizurovi René Kühn.

„Chtěl bych pánovi připomenout, za koho tu mluví, a požádat ho, aby to nedělal. Cituji: za lidi z Bruntálu. Bruntál má 16408 obyvatel, a já silně pochybuji, že máte mandát na to, mluvit za 16408 občanů. Vy tady můžete prezentovat pouze své názory. Nepochybně nejste starosta Bruntálu,,“ doplnil radní Zdeněk Šarapatka, který si mezi tím zjistil počet obyvatel Bruntálu.

BOBOŠÍKOVÁ: TO JE NEMORÁLNÍ A PROTIÚSTAVNÍ!

Navzdory těmto radám Jaroslav Pizur 3. 6. znovu dorazil z Bruntálu do Prahy na jednání Rady ČT, aby kritizoval nevyváženost Otázek Václava Moravce. Radní Zdeněk Šarapatka při vzpomínce na jeho listopadové vystoupení omylem usoudil, že Pizur je sympatizant SPD. Radní René Khün se Pizura přímo zeptal na jeho politické preference s tím, že mu nemusí odpovídat. 

Les. Ilustrační foto.
Po kůrovci Biskupské lesy v Jeseníkách víc sází buky, javory a jedle

„Považujeme toto jednání členů Rady ČT Reného Kühna a Zdeňka Šarapatky nejen za nemorální a totalitářské, ale hlavně za diskriminační, protiústavní a v rozporu s Listinou práv a svobod," uvedla v tiskové zprávě Jana Bobošíková s tím, že její Institut svobody a demokracie (ISDe) v této souvislosti 6. 6. odeslal stížnost na diskriminační jednání Rady ČT k rukám předsedy Volebního výboru parlamentu a Veřejného ochránce práv. Ve stížnosti adresované Volebnímu výboru PS PČR navrhuje odvolání Reného Kühna a Zdeňka Šarapatky z Rady ČT kvůli jejich nevhodnému chování vůči Jaroslavu Pizurovi z Bruntálu.