Do té doby nebude ve vodě nová obsádka ryb od zmíněných rybářů. Maximálně se tam objeví nějaká zatoulaná, co připlave z říčky Markovka, jež nádrž zásobuje vodou. „Podle nás je Markovka tok. Na Markovce je vyhlášen rybářský revír, nájemce tam nemá ze zákona platit nájem, protože je to klasifikované jako tok. Na řece taky neplatíte nájem. Markovka prostě není rybník, ale leží na toku Markovka. A to je jádro sporu se státními lesy, které platby chtějí,“ vysvětlil hospodář Ivo Bazala z třebíčského pobočného spolku Moravského rybářského svazu.

Laboratoř ilustrační foto
Co s odpadem? Firma z Vysočiny nabízí světu řešení. Zahřát ho a rozložit!

„Doufáme, že se spor stihne vyřešit, než bude nádrž po rekonstrukci zpátky napuštěná. Nepředpokládám, že by ovšem byla plná letos, blíží se léto, ani srážky z posledních dní úplně nezvrátily sucho. V létě navíc bude odpar,“ zhodnotil situaci zkušeně Bazala. Obsádka se podle jeho slov nasazuje právě tehdy, až když je hladina na maximu.

Chceme pachtovné

Mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová ovšem vzkázala, že podle majitele je vodní nádrž v současnosti dle zákona o rybářství rybníkem. „A nejedná se tedy o rybářský revír na toku. Proto jsme Kraj Vysočina požádali o zrušení revíru na vodní nádrži a jednáme s Moravským rybářským svazem o pachtovném,“ zdůraznila.

„Výše pachtovného se pro rybářské svazy a další zájmové organizace odvíjí od výměry v metrech čtverečních pozemků nádrže pod hrází a v zátopě. Rozhodnutí je nyní na Kraji Vysočina,“ shrnula.

Ilustrační foto
Přes Vysočinu se přehnaly dvě bouřky. Hasiči čerpali vodu a odklízeli stromy

Nabízí se otázka, co se změnilo, když Markovka vypadá pořád stejně jako před rekonstrukcí, přičemž dřív rybáři neplatili. „Markovka byla vždy braná jako rybník, ovšem na prvním místě bývala funkce závlahová. Od tohoto statusu se upustilo a po rekonstrukci je Markovka na prvním místě určená k chovu ryb. Sáhodlouhé tahanice kolem toho, zda rybáři budou nebo nebudou platit, se táhnou roky. Konečně by měly dospět do finále,“ řekla Jouklová.

Podle názoru státních lesů totiž rybáři měli platit už předtím. „Nyní je jasně určený požadavek ze strany Lesů České republiky. V současnosti o jiném nájemci neuvažujeme, věříme, že se s Moravským rybářským svazem domluvíme,“ uzavřela mluvčí.

Zrušili zrušené rozhodnutí

Kdy Kraj Vysočina rozhodne, zatím není jasné. „Krajský úřad Kraje Vysočina rozhodnutím ze dne 13. února tohoto roku zrušil na základě žádosti státního podniku Lesy České republiky rybářský revír Markovka 1 na vodní nádrži Kožichovice, někdy uváděné pod názvem Markovka. Proti tomuto rozhodnutí bylo podáno odvolání a Ministerstvo zemědělství naše rozhodnutí zrušilo,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Ministerstvo věc vrátilo kraji, aby ji znovu projednal. „Budeme pokračovat v řízení a následně rozhodneme,“ sdělila bez přesnějšího termínu Svatošová.

Kolik mají obě strany na řešení sporu, trochu napovídají i odhady odborníka, jak rychle může být Markovka plná. Pavel Hopjan, který u státních lesů dělá vedoucího správy toků pro oblast povodí Dyje, před časem uvedl, že při stoleté povodni by celý objem nádrže Markovka, čili 618 tisíc kubíků vody, natekl za pouhých sedm hodin. „Při běžných podmínkách by to podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu mohlo trvat 180 dní – tedy přibližně jednu sezonu. Pokud by udeřilo významné sucho, doba by byla zřejmě mnohem delší,“ upozornil.

„Spíš se s plným stavem počítá v roce 2022,“ uvedl loni před dokončením rekonstrukce.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízí pestrou paletu věcí i nemovitostí. Dokonce i zvířata.
Čeho se stát zbavuje na Vysočině? Rekreační areál za hubičku, bourané auto i psi

Markovka vždy byla oblíbeným místem na dohled od Třebíče, kam se jezdilo koupat se a rybařit. Vypuštěná byla od roku 2016, kdy se státní lesy začaly připravovat na její nákladnou rekonstrukci. „Rybařit se teď dá na řece Jihlavě od Vladislavi po Bransouze, dále na rybníku Hodinovci, v Okříškách máme dva rybníky, další u Chlístova a to hlavní je pro nás Dalešická přehrada,“ vyjmenoval možnosti hospodář třebíčských rybářů Ivo Bazala.

Obnova Markovky stála majitele, Lesy České republiky, 36,7 milionů korun. Oprava Markovky se dělala po třiceti letech, stavba byla dokončená v roce 1987.