Hygienici ve čtvrtek zaznamenali dalších šest nakažených z ohniska v Církvici, celkový počet se vyšplhal na 33. V některých obcích na Kutnohorsku tak opět přistoupili obnovení povinnosti nošení roušek ve veřejných uzavřených prostorech, jako jsou obchody, pošta či obecní úřad. Oslovení lidé jsou se situací vesměs smíření.

"Je to potřeba, nedá se nic dělat. Dnes jsem byl v roušce nakupovat nářadí v Kutné Hoře a chlapi se divili, že mám roušku. Tak jim říkám: Přece vás nebudu ohrožovat, když to u nás je," řekl Deníku muž z Církvice.

Varovná tabulka na potravinách Marold v Červených Janovicích na Kutnohorsku. V obci bylo na některých místech opět zavedeno nošení roušek.
Testy odhalily dalších šest nakažených. Na Kutnohorsko se vracejí roušky

Obyvatele obce, kde se nové ohnisko objevilo, informoval o opatřeních starosta Církvice Jiří Volenec také na facebookových stránkách obce. „Dnes jsem obdržel informaci z Krajské hygienické stanice, že v jedné rodině v naší obci máme potvrzen výskyt nákazy COVID - 19. Z těchto důvodů zavádím následná opatření: na obecní úřad, místní poštu, knihovnu a obchod COOP s okamžitou platností nařizuji nošení roušek. Doporučuji dodržovat rozestupy a důkladně používat dezinfekční prostředky,“ napsal.

V Křeseticích zrušili pouť

Opatření ale zavedly i další obce z okolí. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest tak mají i obyvatelé obce Křesetice. "Informaci jsme se dozvěděli z obecního Facebooku, musíme to respektovat," uvedla stručně výčepní s rouškou v místní restauraci U Nevolů.

Tady se ale opatření dotkne i společenského života v obci. Zrušena totiž byla i pouť, která se tu měla konat od 17. do 19. července.

Z nehody motocyklu a osobního vozu v Církvici na Kutnohorsku
U Církvice havaroval motorkář

Na preventivních opatřeních se hygienici domluvili také se starosty obcí Úmonín a Červené Janovice. "O opatřeních víme, musí se to vydržet. Informoval nás obecní úřad zprávou na mobil. S rouškou se musí do našeho obchůdku, který je ale tak malý, že se tam prakticky vejde jen jeden člověk. Byla jsem dnes ale v Kauflandu v Čáslavi a překvapilo mne, kolik roušek bylo k vidění i tam," popsala žena z Úmonína, která sekala trávu před svým domem.

I v Červených Janovicích jsou o obnovení povinnosti nosit roušky lidé informováni. "Roušky se musí nosit v obchodě, na obecním úřadě a na poště. Informace o opatřeních byla na Facebooku i na stránkách Červených Janovic," sdělila Deníku skupina mladých lidí před místní restaurací.

Nemocnice Čáslav. Ilustrační foto
Městská nemocnice Čáslav zakázala návštěvy