Je velitelem čety záchranné jednotky vycvičené na vyhledávání lidí ze zavalených domů. Pětatřicet členů, osm kynologů a statik dorazili do Moravské Nové Vsi v pátek ráno. „Do večera jsme pak pracovali asi na padesáti domech. Naše mise se postupně změnila na pomoc s technicky náročnějšími zásahy, například ve výškách,“ vysvětlil Síla.

Vycvičení psi prohledávali jen poškozené domy, kde zrovna nebyl obyvatel nebo ho sousedé neviděli.

Oproti jiným zásahům v Česku je podle něj pohroma na Břeclavsku a Hodonínsku nesrovnatelná obřím rozsahem. „Obvykle zasahujeme na jednom dvou domech, tady jsou jich poničené stovky,“ rozhlédl se okolo.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.
Ředitel hodonínské nemocnice: Tolik krve na jednom místě jsem nikdy neviděl

Jihomoravané ho uchvátili reakcí na přírodní katastrofu. „Obdivuji místní s jakou vervou se do odklízení následků pustili. Je to neuvěřitelné,“ uznal.

Porovnal i výbuch z libanonského hlavního města Bejrútu, kam USAR tým z Prahy vyrazil loni v srpnu, s dopady tornáda na jižní Moravě. Budovy na obou místech se liší svým typem. „V Bejrútu používají železobetonové konstrukce vyzděné příčkami. Při loňském tamním výbuchu konstrukce vydržela a popadaly příčné zdi, kdežto v Moravské Nové Vsi jsou často narušené i nosné zdi,“ uvedl Síla.