Smutný národní rekord drží nenápadný paneláček v okrajové části Litoměřic. V Domově U Trati (DUT) schovaném mezi nemocnicí a železniční tratí je z celkových 72 klientů na pět desítek pozitivních na Covid-19. Pravděpodobně teď jde o místo s nejhustší koncentrací koronaviru v Česku.

První zpráva o tom, že je jeden z klientů domova pozitivní, přišla před týdnem. To už několik dní ležel v ústecké Masarykově nemocnici. Toto pondělí zemřel. „Nákaza novým typem koronaviru nebyla hlavní příčinou úmrtí, jednalo se o onkologického pacienta s řadou dalších interních chorob,“ uvedl na svém webu domov, který je součástí organizace Centra sociální pomoci (CSP), příspěvkovky kraje. Ve středu 1. dubna na infekčním v Ústí zemřel i další klient DUT. Koronavirus také neměl být hlavním důvodem úmrtí.

Domov U Trati v Litoměřicích
V nemocnici zemřel druhý senior z litoměřického Domova U Trati

O tom, jak se nákaza do domova dostala, lze v tuto chvíli jen spekulovat. Domov se na výjimečné období připravoval už zkraje roku nákupem hygienických potřeb. Přitvrdil začátkem března zákazem návštěv. Od krajského úřadu nedávno dostal i ochranné obleky pro personál. Minulý týden zařízení přijalo řadu dalších hygienických opatření a tým zaměstnanců tu zůstává s klienty, kteří jsou izolovaní na pokojích. Pozitivní test se už dříve prokázal také u několika zaměstnanců zařízení, portál iDnes informoval o zatím 11 z nich s potvrzenou nákazou.

Nakažený personál

I když kompletním číslem pozitivních zaměstnanců zařízení zatím nedisponuje, na chod domova prý výsledek stejně nebude mít vliv. Tvrdí to ředitel CSP Jindřich Vinkler. Ve středu Deníku řekl, že k 13 zaměstnancům, kteří s klienty byli zprvu non-stop, přibyli další dva. „Byli testováni jako negativní a první, co je napadlo, bylo, že šli posílit své kolegyně,“ ocenil Vinkler. Dodal i další optimistickou zprávu. „Klientka, která byla na ventilovaném lůžku v nemocnici, se vrátila zpátky, byť je pozitivní. A teď všichni vidí, že se z toho dá uzdravit,“ dodal Vinkler. Další tři klienti ale zatím zůstávají v nemocnici.

Ředitel si stojí za tím, že se nic nezanedbalo. „Jsme kompletně vybaveni, spolupracujeme s hygienou a nemocnicemi, jedeme podle krizových plánů,“ uvedl Vinkler. Jak klienti, tak personál teď podle něj potřebují hlavně klid, aby se všichni nemocní uzdravili. Jako největší riziko pro DUT, ale i pro ostatní zařízení CSP se stovkami zaměstnanců vidí Vinkler to, aby měl za současných vládních opatření kdo obsluhovat klienty. Doma v karanténě totiž leckdo může zůstat i preventivně kvůli potenciálnímu ohrožení od rodinných příslušníků.

Asi dva kilometry vzdušnou čarou od Domova U Trati nabízí lůžka pro víc než sto seniorů moderní Domov na Dómském pahorku (DDP). Také v tomto zařízení nedaleko litoměřického biskupství museli reagovat na nedávný požadavek ministerstva zdravotnictví, aby vyčlenili desetinu kapacity pro potenciálně nemocné Covid-19. Z dvoulůžkových pokojů kvůli tomu udělali třílůžkové. Ne u všech klientů se to setkalo s pochopením. Vedení domova nad alarmujícími čísly pozitivních seniorů v DUT svým klientům aspoň demonstrovalo, že opatření jsou zcela v zájmu jejich ochrany.

Supermarket Lidl. Ilustrační foto
Zaměstnankyně roudnického Lidlu je pozitivní na virus. Prodejna je v pořádku

Karolína Wankovská, ředitelka litoměřické Farní charity, pod kterou DDP spadá, je přesvědčena, že hrozbu pro klienty nepředstavuje personál. „Naši zaměstnanci nejsou až tak velkým potenciálním zdrojem nákazy. Řekli jsme jim, ať nikam zbytečně nechodí, leda nakoupit. Největší hrozbu vidím v tom, že klienti cestují do nemocnice na dialýzy, povinné chirurgické zákroky nebo se záněty močových cest,“ dodala Wankovská s tím, že si není jistá, zda všichni zdravotníci, kteří jsou v kontaktu s nejrůznějšími pacienty, v uplynulých týdnech měli a i dnes mají dost ochranných pomůcek. Právě v litoměřické nemocnici v uplynulých týdnech leželi přinejmenším dva z klientů DUT.

Stýská se jim

Na Dómském pahorku už jsou dopady měsíční izolace seniorů znát. „Klientům je smutno, rodinu neviděli dlouho. Snažíme se, aby jim příbuzní volali, kontrolujeme, jestli si nabíjejí telefony. S údržbou jsme řešili nainstalování televizního programu ČT3 i internetu, aby si mohli sami vyhledávat informace, pokud chtějí,“ uvedla Wankovská s tím, že Skype je pro seniory bohužel „vyšší dívčí“.

Ti klienti v DDP, kteří musí kvůli zdravotním potížím pendlovat do nemocnice, to mají teď ještě o něco těžší. Z bezpečnostních důvodů je izolovali od ostatních. Stará se o ně zvláštní tým, který se nepotkává s žádnými dalšími pracovníky domova. Kromě toho tu nastavili zvláštní transfer stravování, praní prádla i odnášení odpadu. Zakázané jsou balíčky od příbuzných. I dopisy tu dezinfikují, i když je seniorům radši jen čtou.

Prořídlá doprava na dálnici D8
Efekt nouzového stavu: v Ústeckém kraji se nyní méně bourá i krade

Deník získal i svědectví o tom, jak je na tom jedna z pozitivních klientek v nedalekém Domově U Trati. Žádné příznaky onemocnění nemá. „Ohledně nákazy je v klidu, utrpení pro ni ale představuje, že nemůže už měsíc ven,“ řekla redakci Litoměřičanka, která je se seniorkou v častém telefonickém kontaktu.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník