„Hasiči z domu vyvedli 115 lidí, 13 nadýchaných a zraněných osob odvezla záchranka,“ potvrdil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Zasahovalo 12 jednotek hasičů. "Na místo se dostaví i speciálně vycvičený pes k vyhledávání akcelerantů. S jeho pomocí se zjistí příčina vzniku požáru. Dům je odpojen od veškerých energií," dodal Svoboda.

Mezi nadýchanými lidmi byli i dva policisté, kteří pomáhali s evakuací osob. Policistů zasahovalo dvacet. Dva kolegové museli vyhledat lékařské ošetření, potvrdila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Žena bez známek života

„Dvaašedesátiletá žena v bytě v nejvyšším patře při požáru nalezena bez známek života. Stejně starý muž, který se v bytě nacházel, stačil utéct a s popáleninami byl převezen do vinohradské nemocnice,“ potvrdila policejní mluvčí. „Co bylo příčinou vzniku požáru a zda skutečně došlo k výbuchu, je předmětem vyšetřování,“ dodala Suchánková.

Kdy se budou lidé moci vrátit do svých domovů, rozhodne statik a hasiči. V sobotu si mohli lidé za dohledu odnést z bytů pouze svoje osobní věci. Do nejvyšších pater byl přístup zakázaný.

Požár osobního vozidla, garážového přístřešku a rodinného domu v Červeném Újezdu v okrese Praha-západ.
Pět milionů shořelo poté, co vzplál přístřešek s autem
Zdroj: Youtube

Evakuační autobusy 

Kromě hasičů a policistů, dorazily na místo evakuační autobusy pro lidi, kteří se octli bez střechy nad hlavou. Okamžitě dorazilo i vedení krizového štábu města Kladna. Jeho pracovníci poskytnou potřebným náhradní bydlení.

Jak vypověděli svědci události, lidi vzbudily kolem třetí hodiny rány v topení, štiplavý dým a ohnivé jiskry padající z nejvyšších pater po stěně domu. Díky duchapřítomnosti nájemníků v nejvyšším patře, se podařilo postupně probudit spodní partaje. Kdo mohl, bral nohy na ramena. Mladí, děti, senioři, psi. Všichni běželi po schodech ven před barák právě tak, jak zrovna byli. Mnozí jen v pyžamu a bosí. Nikdo nevěděl, co se děje.

Zdroj: Deník/Kateřina Nič Husárová

„Syn si oblékl tepláky a mikinu, já běžela bosa. Na chodbě stál soused celý ohořelý a jen opakoval, že ženu už nestačil vytáhnout. Ta v bytě zemřela. Chodba už byla hodně zakouřená. Byly to vteřiny. Sbíhali jsme dolů po schodech a bouchali na byty, aby se probudili i ostatní lidé. Byl to hrozný zážitek. Vzala jsem si jen klíče. Všechno ostatní zůstalo v bytě. Spát půjdeme k sestře. Nikdo zatím neví, kdy se budeme moci domů vrátit,“ popsala horké okamžiky paní Demeterová.

Ve slánské firmě hořela lakovna.
VIDEO: Ve slánské firmě hořela lakovna, dva lidi odvezla sanita

Otřesný sobotní zážitek má i Barbora Paciková, která byla v domě na návštěvě u dcery. „Dcera bydlí v šestém patře. Vstávám brzy kolem třetí hodiny. Nejdříve jsem slyšela rány v topení, ale hodně. Pak jsem koukla z okna a viděla padat plamínky i dým a zjistila že nad námi hoří byt. Okamžitě jsem vzbudila vnoučata a běželi jsme pryč. Dcera už kašlala, jak se nadýchala. Tu jsem hned autem odvezla ke druhé dceři, aby tam byla s miminem, kterému je měsíc,“ popsala ranní drama Barbora Paciková.

Krizový management města je na místě

Kromě záchranných sborů a krizového managementu města, dorazil na místo i kladenský primátor Dan Jiránek. „Díky tomu, že nám v uplynulých dnech vysoká škola vrátila tři volné byty, které nepotřebuje, máme, kromě dalšího i tuto možnost, kam lidi bez přístřeší případně narychlo ubytovat. Vše mají na starosti manažeři krizového řízení, aby lidem poskytli neodkladnou pomoc,“ sdělil primátor.

Manažerka krizového řízení města Kladna Petra Černá vytvořila na místě s kolegyní první seznamy osob, které neodejdou bydlet k příbuzným a známým a postupně budou vyhodnocovat naléhavost situace. „Roli bude hrát i to, v jakém stavu je objekt. Více nám sdělí statik. Na místo se přesunul i správce bytového fondu,“ řekla Petra Černá, manažerka krizového řízení města Kladna . Podle jejích slov jsou od prvního okamžiku je v pohotovosti i ZŠ Norská, kde mohou lidé z vyhořelého domu získat první azyl.

K události se vyjádřil v sobotu odpoledne také náměstek primátora Kladna Tomáš Kutil. "Spolu s radním pro bezpečnost Petrem Haškem na místě požáru jsme získávali informace přímo od odborníků a prohlédli si způsobenou škodu uvnitř domu. Velké poděkování patří Petře Černé a oddělení krizového řízení města, které situaci koordinovalo. Poděkování náleží také zaměstnancům správy bytového fodnu, strážníkům a společnosti dodávající teplo. Dodávka tepla byla obnovena v nezasažených bytech, tak, aby se urychlilo vysoušení objektu," řekl náměstek Kutil a dodal: "Pomocnou ruku podala také firma Tesco, která obyvatelům hořícího domu poskytla v prvních chvílích jídlo a oblečení."

Škoda byla vyčíslena na 30 milionů korun.

Zraněné seniorce pomohli kolemjdoucí.
Kolemjdoucí v Kladně pomohli zraněné seniorce
Ilustrační foto
Zloděj vyhrožoval ostraze použitím nože