Zdražit jízdné v MHD, nebo zlevnit? Toto téma nyní rezonuje metropolí. A pozadu s nápady nezůstávají pochopitelně ani politici. Praha sobě, která má dopravu ve své gesci, navrhuje zdražit roční kupon, který nyní stojí 3 650 korun, o jednu „kačku“ denně navíc. Změna by platila od příštího roku. Posunout by se měl i věk, odkdy má cestující jízdné zdarma. Nyní je to 65 let.

Daniel Kunc: Dražší jízdné v MHD? Cestu do minulosti v Praze nechceme

Hnutí však může narazit hned u koaličních partnerů Pirátů, kteří skokové zdražení odmítají. „Naopak chceme zlevnit měsíční kupon na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý. To znamená okolo 400 korun,“ uvedl za Piráty primátor Zdeněk Hřib.

Úspory by nebyly zadarmo

Klub Spojených sil pro Prahu (STAN + TOP) jasno nemá. Podle svého předsedy Jiřího Pospíšila by město mělo hledat spíše úspory. „Nacházíme se v krizi, neschopnost vlády pražské ekonomice také příliš nepřispívá. Nechceme proto nyní Pražanům tahat z peněženek ještě více peněz. Cestu vidíme naopak v hledání úspor na straně Regionálního organizátora dopravy (ROPID),“ řekl Pospíšil.

Karta Lítačka. Ilustrační foto.
Inspirace Netflixem: Ať jsou měsíční kupony MHD levnější než Lítačka na celý rok

Nutno dodat, že úspory by znamenaly i úpravy tras a omezení počtu spojů. Proti zdražování se také jednoznačně staví opozice. Jisté je, že dopravní podnik bude muset problémy s financováním urgentně řešit. Podle radního pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) příjmy z jízdného pokrývají jen 20 procent výdajů a s koronavirovou krizí ještě poklesly. Pokud by měla být doprava financována pouze z jízdného, roční kupon by prý vyšel na 18 tisíc.

Ne každý si může roční kupon dovolit

Zlevnit by za jistých podmínek mohl měsíční kupon. Scheinherr tvrdí, že v Praze žijí desetitisíce lidí, kteří nedají sumu na roční kupon dohromady. Každý měsíc si proto kupují jízdenku za 550 dvanáct měsíců je tak vyjde na 6 600 korun. „Pokud si člověk koupí dvanáctkrát za sebou měsíční kupon, vrátíme mu částku ve výši tří nebo čtyř měsíců zpět,“ navrhl Scheinherr.

Rekonstrukce vozovky v žižkovské ulici Jana Želivského.
OBRAZEM: „Oni jezdí tudy? Tak to taky zavřeme!“ Žižkov běsní kvůli další opravě

Jisté je, že skokové zdražení ročního kuponu na 5 500 korun je mimo hru, i když by přineslo úsporu 1,5 miliardy. „Nic takového se nestane, na to máte mé slovo,“ slíbil lídr Prahy sobě Jan Čižinský. Roční kupon zlevnila Praha v roce 2015 z 4 750 korun na 3 650. Mezi roky 2016/17 klesly příjmy z jízdného o 157 milionů na 3,7 miliardy.

Kolik stojí roční jízdenka jinde?
Berlín 22 025
Bratislava 6 605
Brno 4 750
Budapešť 16 590
Curych 18 455
Drážďany 18 450
Hamburk 33 360
Londýn 42 000
Ostrava 3 999
Varšava 12 744
Vídeň 9 125
* Jedná se o nepřenosné jízdenky. Ceny jsou v korunách a mohou se lišit podle zón a aktuálního přepočtu měn.