Celek z Uherského Hradiště do elitní společnosti Sparty, Slavie a Liberce poslala přesná hlavička teprve šestnáctileté Lucie Jelínkové. Debutantka v domácím dresu při své premiéře mezi ženami ve třetí minutě nastaveného času trkla do míče a zajistila Slovácku nejen důležité tři body, ale také triumf ve svátečním derby nad rivalem z Brna.

„Nevím, jestli se mi ulevilo, ale zase ukázalo, jak fotbal dokáže být krásný a zároveň krutý,“ prohlásil ještě na hrací ploše kouče Slovácka Miroslav Zbořil.

Jan Urban (v bílém) patří k nejzkušenějším hráčům Petrovic.
Jan Urban ke svému zranění z Bílovce: Šlápl jsem tam do díry!

Natěšení fanoušci na konci vyrovnaného duelu už ani nedoufali, ale poslední standardní situace rozhodla. Závěr byl ze strany domácího družstva velkolepý.

„Docházely nám síly, holky měly křeče. Soupeř měl za nerozhodného stavu 1:1 šance, mohl to strhnout na svoji stranu. My jsme se ale nevzdali a z jedné akce na konci jsme tam balon z posledních sil dotlačili. Toho si na hráčkách cením, že až do konce jely na krev,“ uvedl Zbořil.

Odepisovaný tým, který přezimoval na předposlední příčce, se po výměně trenéra vzchopil a strhujícím finišem zachránil velmi špatně rozehranou sezonu.

„Jsme moc rádi, že se nemusíme strachovat o sestup a že si můžeme zahrát s pražskými týmy. I když to bude strašně těžké, boj o medaile nevzdáváme,“ říká Zbořil.

Ilustrační fotografie.
Ztráta číslo čtyři. Hradec nezdolal ani poslední tým tabulky

„Na momentálně třetí Liberec ztrácíme pět bodů. Budeme s ním hrát ještě dvakrát, takže je možné všechno,“ dál zůstává optimistou Hančíkův nástupce.

Chybělo ale málo a Slovácko by ve zbytku sezony bojovalo pouze o udržení v nejvyšší ženské soutěže. „Průser by to nebyl. Síly v ženském fotbale jsou totiž celkem jasně dané. Hlavní adept na sestup je poslední Hradec Králové. Ostatní týmy mají kvalitnější soupisky,“ ví Zbořil.

Holky se musí naučit bránit standardní situace 

Premiérová a hodně šťastná trefa Jelínkové ale dala fotbalistkám Slovácka klid do další práce.

Proti Horním Heršpicím se ale celek z Uherského Hradiště pořádně nadřel. Domácí tým od 14. minutě doháněl ztrátu, když reprezentační brankářku Růžičkovou překonala Mazúchová. Šestnáctiletá útočnice vzápětí měla na hlavě druhý gól, ale domácí jednička míč s námahou vyrazila.

Jakub Padých (ve žlutém), hrdina posledního zápasu bohumínských fotbalistů.
Bohumín našel kanonýra. Padých se vrátil z Old Trafford a blýskl se hattrickem

Slovácko bylo v úvodní nervózní. Na hlavním stadionu se rozjíždělo pozvolna. Ostych ze spoluhráček shodila až Strožová, která pohotově dorazila za brankářku Horáčkovou střelu spoluhráčky, a bylo to 1:1.

Krátce po vyrovnání Strožová připravila šanci aktivní Jihokorejce Kimové. Zimní posila ale ve výhodné pozici pořádně netrefila míč.

Klíčové chvíle přišly až v závěrečné čtvrthodině. Oba týmy ve snaze rozhodnout derby útočily. V 82. minutě se řítila do gólu Kimová, ale nepřehodila vyběhnutou brankářku Horáčkovou, na druhé straně po rychlém brejku střílela Žemberyová těsně vedle.

Brňanky byly v napínavém závěru blízko druhé brance, ale v zakončení neuspěly. V nastaveném čase pak hráčky Lokomotivy neuhlídaly Jelínkovou, která po rohu Kimové uklidila hlavou míč do sítě.

„Štve mě, že furt dostáváme branky ze standardních situací. Na to já nejsem zvyklý dostávat. Holky se je musí naučit bránit,“ pronesl kouč hostujícího týmu Milan Matejka.

Fotbalistky Horních Heršpic už odpovědět nedokázaly.

Fotbalistky Slovácka
Pokoří rekord? Fotbalistky Slovácka lákají fanoušky na hlavní stadion

„Z výsledku jsem zklamaný, ale hra byla dobrá. Pro mě to byla velká oslava ženského fotbalu. Za stavu 1:1 jsme neproměnili tři gólovky, soupeř měl dvě šance, jednu z nich využil, a to rozhodlo,“ pravil Matejka.

Fotbalistkám Slovácka po svátečním duelu tleskalo více než sedm stovek fanoušků.

„Jsem moc rád, že lidé přišli a že viděli, že holky do toho dávají maximum. Že jdou na hranu. Možná to někdy nevypadá úplně krásně, ale děvčata jsou daleko poctivější a jdou za hranu,“ dodal Zbořil.

Fotbalová liga žen, 14. kolo 

1. FC Slovácko – Lokomotiva Brno Horní Heršpice 2:1 (1:1)

Branky: 30. Katarina Strožová, 90. Lucie Jelínková - 14. Nikol Mazúchová. Rozhodčí: Hanáková – Jílková, Žáková (Pelikán). ŽK: Kim – Chlápková, Krištofová. Diváci:723

Slovácko: Růžičková – Duncanová, Jelínková, Klímová, Janků - Siváková, Kim Jieun (90+3. Psotková), Krejčířová – Molková (85. Waltrová), Strožová (70. Šenkeříková), Sedlačíková.

Horní Heršpice: Horáčková – Kukučová, Andujar, Oshima, Chlápková, Pušková, Zemberyová, Mazúchová, Dianišková (67. Š. Krištofová), T. Krištofová, Ondřejková.

Mladé pušky. Vlevo v bílém je poděbradský Tomáš Kubánek, o míč se ho snaží připravit velimský Matěj Kasal
Dva roky od televizního utkání. Mladé pušky vzpomínají rády a často