S podezřením přišla Mladá fronta Dnes. Své tvrzení staví na zjištěních společnosti FederBet, která pomocí matematických metod hledá zápasy ovlivněné sázkami. Má se jednat o utkání v Tipsport lize s Táborskem i Nitrou a duel se Záhřebem na soustředění v Arena Cupu. Do dalšího zápasu zase měli zasáhnout rozhodčí.

Fotbalisté Znojma. Ilustrační foto.
Fotbalisté 1. SC nestačili na Sereď ani pod novým trenérem Šturmou

Ten také dočasně přerušil spolupráci s chorvatským sponzorem Goranem Spahičem, který Znojmo podporuje od začátku roku. „Počkám, jak kauzu prošetří policie. Kolega trestní oznámení na obranu svého jména a firmy podá taky,“ uvedl.

Právě chorvatský podnikatel Znojmu poskytl chybějící peníze. Doporučil také hráče z bývalé Jugoslávie, o nichž se spekuluje, že podezřelá utkání ovlivnili. „Je to zhovadilost. Viděl jsem dva zápasy ze čtyř a nic takového tam nebylo. Někteří hráči udělali hrubky, ale nešlo o Chorvaty, naopak o fotbalisty, kteří za nás hráli již loni. Pokud hrajete poločas s hráči základního kádru a na druhý pošlete mladíky, nedivte se, že dostanete tři nebo čtyři góly,“ vysvětlil Tunka.

Fotbalový trenér František Šturma.
Měsíc a dost. Šturma skončil na lavičce Kolína a odešel do Znojma

Kontroverze se pak nevyhnuly ani závěrečnému utkání Arena Cupu, kdy Znojmo padlo 2:4 s polským Sosnowiecem. To naopak měli ovlivnit rozhodčí. „Sudí písknul penaltu za faul, který byl dva metry před pokutovým územím. Pak nezaznamenal třímetrový ofsajd a omlouval se, že se koukl na hodinky. Ať mi nikdo neříká, že za to mohou hráči nebo klub. Chci vždy vyhrát. Skákal jsem přitom dva metry vysoko, ale nepomohlo to,“ zalitoval Tunka.

Fotbalové kauzy
2017 – Čachry v Mohelnici
Fotbalistu Valašského Meziříčí a trojici hráčů Mohelnice obvinili policisté kvůli ovlivňování výsledku ve vzájemném zápase. V tehdy třetiligové Mohelnici se v době konání zápasu angažovali čínští investoři, kteří už dřív čelili nařčení z propojení na sázkařskou mafii.

2013 – Přelomový verdikt
První fotbalista v České republice, který skončil za pokus o zmanipulování zápasů za mřížemi, byl Michal Káník. Bývalý hráč Dukly Praha nebo Českých Budějovic nabízel úplatky rozhodčím třeba ve starším dorostu. Mezi 22 obžalovanými byl i Zbyněk Hauzr.

2011 – Podvody na nejvyšší scéně
Pět a půl roku za ovlivňování zápasů dostali u soudu v Bochumi Ante Šapina a Marijo Cvrtak, kteří manipulovali utkání i v Lize mistrů.

Kauza dle něj může mít i další následky. „Velmi nás to může poškodit na svazu i při rozdělování dotací od města, nastal velký problém. Měli jsme dostávat jistou částku, kterou teď musíme shánět jinde,“ doplnil majitel 1. SC.

Zpráva zastihla znojemské fotbalisty v době, kdy jsou na svém druhém chorvatském soustředění. V neděli vyrazili na Makarskou riviéru. „Určitě je to nepříjemné, ale svědomí mám čisté a tím to pro mě končí. O ničem nevím, a kdybych nějakou informaci o podezřelých sázkách měl, v životě do zápasu nenastoupím,“ vzkázal kapitán Tomáš Cihlář.

Fotbalisté tak o nastalé situace nemluví. „Jde to mimo nás hráče, tohle musí řešit vedení. V kabině se o tom skoro nebavíme, protože nás to může rozdělovat a teď jde především o stmelení kolektivu,“ dodal jedenatřicetiletý bek.
Stejně smýšlí i nový trenér František Šturma. „S hráči jsem to probral, ale snažím se je od toho držet stranou. Musíme odvádět stoprocentní výkony a víc neřešit. Pro nás se nic nemění. Každopádně chci podotknout, že parta teď šlape neskutečně dobře a věřím, že se to odrazí i ve výsledcích,“ vyhlásil kormidelník, který Znojmo převzal minulý týden.

Podle mluvčího sázkové kanceláře Fortuna Petra Šraina jsou z hlediska podezřelých sázek nejrizikovější zápasy s nižším významem. „Utkání s menší důležitostí jsou větší hrozba, ale moderní systémy jsou na to připravené a jakékoli podezření okamžitě identifikují. Zájem o sázky na zápasy Znojma byl u nás minimální a žádné podezřelé jsme nezaznamenali. Live vklady (sázky v době zápasu – pozn. red.) jsme na tato utkání nenabízeli,“ sdělil Šrain.

Přípravné zápasy jsou na podezřelé sázky rizikové, říká mluvčí sázkové kanceláře

Několik podezřelých vkladů měsíčně řeší zástupci největší sázkové společnosti v České republice Tipsport. Žádný z nich však v poslední době nebyl natolik závažný, aby jej řešila policie. „Když jsem nastupoval, překvapilo mě, jak chladně přijímají otázku podvodných sázek zkušení bookmakeři. Pak jsem pochopil, že v omezené míře švindly vždy byly součást sázek a nejde je úplně vymýtit,“ tvrdí mluvčí společnosti Václav Sochor.

Zaznamenali jste na fotbalové zápasy Znojma podezřelé sázky?
Ne, nic takového jsme nezaregistrovali. Žádné extrémní částky na utkání u nás nikdo nevložil.

Jsou přípravná utkání dobrá příležitost pro ovlivnění podvodníky?
Ano, tato utkání jsou na podezřelé sázky riziková, ale ještě nemusí jít o švindl. Kurz se totiž pro takové zápasy nastavuje obtížně. Pořádně nevíte, s jakými sestavami týmy vyběhnou. Trenéři často tato utkání využívají, aby dali prostor mladším hráčům. Určíte nějaký kurz a potom se situace změní. Nemáme do těchto duelů takový vhled.

Fotbalista Pavel Bucha posilou Mladé Boleslavi, z Plzně přichází na hostování.
Nová šance pro plzeňského Buchu. Talent z Mělnicka stráví jaro v Mladé Boleslavi

JAROSLAV GALBA, VÁCLAV PETRŮ

Fotbalista Jakub Teplý.
Góly jen v přípravě? Kluci už mě popichují, říká útočník Teplý