Fotbal totiž dostal výjimku. Bude přitom platit pravidlo, že testy nemůžou být starší 48 hodin, přičemž hráči, kteří už onemocněním covid-19 prošli (pokud nemají příznaky), testovaní být nemusí.

Dříve bylo stanoveno, že tři dny, nyní se jednalo právě o osmačtyřiceti hodinách, což by velmi omezilo manévrovací možnosti v případě nálezu koronaviru. Nemoc covid-19 je zkrátka zlou vládkyní současnosti. Platí to i ve fotbale.

Je jasné, že bude mít velký vliv na výsledky.

Lukáš Juliš (uprostřed) se raduje z jedné z branek do sítě Celtiku Glasgow.
Juliš vystřílel Spartě v Evropské lize naději. Celtic zničil hattrickem

Vždyť Brno, zatím ne-úspěšný nováček, který se krčí na posledním místě tabulky, se chtělo odrazit. Přes pauzu tým potrénoval, ale…

Přišla rána. Zbrojovka má šest nakažených hráčů. „Do procesu se vrátili někteří předcházející marodi, ale další zase ulehli,“ litoval trenér Miloslav Machálek.

V boji o titul to nebude jiné. Nakažené hlásí Sparta, Slavia, Liberec je má prakticky rozprášené mužstvo.

Evropská liga: Slavia - Nice
Náhradníci přinesli Slavii body. O výhře nad Nice rozhodli Kuchta a Sima

Nakonec se může ukázat výhodou Plzně, že se neprobojovala do základní skupiny Evropské ligy. Odpadá jí tak riskantní cestování.

Vždyť i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík označil duel na hřišti Beer Ševy za průšvih. „Výjezd do Izraele přišel skutečně draho,“ okomentoval fakt, že tým z Edenu přišel pro ligový restart o tři reprezentanty Ondřeje Kúdelu, Jana Bořila a Lukáše Provoda.

Velká změna ovšem přichází pro druhou nejvyšší soutěž. V té doposud stačilo testování jen jednou za měsíc. Teď však budou i druholigisté fungovat ve stejném režimu jako jejich kolegové z první ligy.

Nová komise

Do fotbalu však v minulých dnech padla ještě jedna atomová bomba. Zatčen byl místopředseda asociace Roman Berbr.

Následně byla rozpuštěna komise rozhodčích. Skončil její předseda Jozef Chovanec i Berbrův člověk a hybná síla Roman Wilczek.

Zatím bude inovovaný sbor sudích hlídat (a nominovat k zápasům) prozatímní tříčlenná komise, jež nemá faktického šéfa.

Dobrá zpráva je to především pro Teplice, hlasité Berbrovy odpůrce. „Udělali jsme si analýzu, že v minulé sezoně bylo proti nám hrubě ovlivněno třicet procent zápasů,“ řekl předseda představenstva klubu Pavel Šedlbauer.

Uvidí se, zda se jim nyní bude dýchat lépe.

Fotbalisté Slovanu před zápasem s belgickým Gentem.
Hra kočky s myší vyzněla jednoznačně pro Hoffenheim