Dvě slávistické osobnosti už ani nezačaly přípravu na jarní část sezony, klub jim totiž dal možnost jednat o budoucnosti v zahraničí. „Kluci dostávají zajímavé nabídky, byla by to pro ně nová výzva. Nechceme jim bránit, rozhodnutí necháváme čistě na nich. Jsou to pro ně zajímavé destinace a tím, že nás na jaře čeká jen patnáct zápasů, dostali od klubu svolení o těch nabídkách jednat a vyřešit svou situaci,“ prohlásil před zahájením přípravy pro klubovou televizi kouč Jindřich Trpišovský.

Ladislav Krejčí v dresu brněnské Zbrojovky. Ilustrační snímek
Ladislav Krejčí: Za angažmá ve Spartě jsem rád. Do sestavy mi pomohl Rosický

A starší z dvojice zkušených harcovníků už má, zdá se, budoucnost vyřešenou. Škoda by měl posílit třináctý celek turecké ligy Genclerbirligi, který sídlí v Ankaře. Přestože mu závěr podzimu vyšel výborně, když vstřelil čtyři branky v posledních třech zápasech, ve druhé polovině sezony by musel o místo v základu opět bojovat. Slavii totiž čekají jen bitvy v ligové soutěži.

„Realizační tým pravděpodobně ví, proč jim to svolení dal. Je otázka, jestli třeba trenéři už nepočítají s mladšími hráči. Fotbal jde touto cestou, čas se nedá zastavit a myslím, že i ve Slavii to tak vnímají,“ uvedl pro Deník bývalý záložník sešívaných David Kalivoda.

Lídři v kabině 

I druhý muž, který by mohl Edenu zamávat, má přitom za sebou povedený podzim. Hušbauer, jenž už má za sebou jedno (nepovedené) zahraniční angažmá v italském Cagliari, patřil v první polovině sezony k nejlepším špílmachrům. „V současném kádru, který Slavia má, je ale každý nahraditelný. I když asi více právě v záloze,“ zamyslel se Kalivoda.

Ondřej Zmrzlý
Strýc údržbář, táta kouč. Zmrzlý patří k objevům olomouckého fotbalu

V případě Škody už si není tak jistý, přece jen byl nakonec nejproduktivnějším útočníkem právě on. „Milan je dnes už legenda klubu. Mimo jiné v tom, co pro klub dělá. Je radost s ním spolupracovat,“ řekl o slávistickém kanonýrovi Trpišovský. Další „hroťáci“ zatím moc nepřesvědčili. „Těžko říct, jak si s jeho ztrátou poradí, přece jen se na něj nahlíží trochu jinak. Strávil tam spoustu času. Ale ještě třeba nějaký útočník přijde,“ prohlásil Kalivoda.

Slavii však nemusí chybět jen herní dovednosti, nýbrž i důležité zkušenosti ceněných lídrů. „Myslím, že ze starších kluků tam stále někdo zbývá. Jestli to tedy bude problém, ukáže až čas,“ prohlásil Kalivoda. Sešívaní si tak nyní mohou vychovat novou generaci lídrů. Materiál na to rozhodně mají.

Hušbauer a Škoda v sešívaném dresu

Josef Hušbauer (29 let)
příchod: leden 2016
bilance ve Slavii: 159 zápasů, 30 gólů, 36 asistencí
úspěchy: 2x mistr ligy, 2x vítěz poháru

Milan Škoda (33 let)
příchod: leden 2012
bilance ve Slavii: 252 zápasů, 90 gólů, 38 asistencí
úspěchy: 2x mistr ligy, 2x vítěz poháru