Závěr kvalifikace o mistrovství Evropy 2020 bude v podání české reprezentace netradiční. Na hřišti Bulharska totiž zakončí svou cestu v boji o postup na šampionát nikoliv v bílých, či červených barvách, jak bylo dlouhá léta zvykem, ale v zeleném úboru.

„Myšlenka vzniku nové venkovní sady dresů vznikla přibližně před dvěma lety a už tehdy jsme počítali s tím, že reakce fanoušků budou hodně bouřlivé. Už jen proto, že zelená není českou tradiční barvou,“ byl si vědom předseda FAČR Martin Malík v rozhovoru pro svazové stránky. 

Rozhodčí Zbyněk Proske
Rozhodčí na pranýři. Chovanec musí jít!

„A vlastně je to tak trochu i naším cílem. Chceme vyvolat emoce a změny se nebojíme. Nové dresy působí odvážně, ambiciózně, svěže a dravě – což jsou přesně atributy, které pasují na současný český tým, procházející v posledních letech generační obměnou. Proto věřím, že toto zdánlivě nečekané spojení bude fungovat,“ doufá.

Ale první reakce tomu příliš nenasvědčují. Netrvalo dlouho a ozvali se čeští reprezentanti z řad jiných sportů. Konkrétně tenisté.

Běžte s politikou někam, vzkazuje Berdych

Radek Štěpánek, olympijský medailista z Rio de Janeira, neváhal srovnat novou variantu reprezentačního dresu se svým outfitem, na nějž byli fanoušci zvyklí při tenisových reprezentačních akcích. Ten je vyvedený v českých národních barvách a vévodí mu tradiční lev.

Erik Opata, Záložník FC Heřmanice Slezská. 2.listopadu 2019 v Ostravě.
Fotbalová exotika. V českých ligách se prosazují hráči z různých koutů světa

„Najdi 5 rozdílů a uhodni, kde navrhovali světoví odborníci a kde se vybíralo srdcem?“ rýpnul si bývalý tenista. A připojil hashtagy historie, hrdost, čest, pokora, Český lev.

Pozadu nezůstal ani jeho tenisový kolega Tomáš Berdych. „‚Barva svobody‘, běžte s tou politikou někam!!“ rozčílil se. „Kde na české vlajce najdete žluto-zelenou? To je národní dres, červená, modrá, bílá,“ píše na svém instagramovém profilu.