Mariánky, které zažívají úspěšný závěr soutěže, šly do derby z pozice favorita, když měly na kontě čtyři výhry v řadě za sebou, proto i základní sestava týmu z Chebska nedoznala v zápase s Ostrovem žádných změn. „Nebylo potřeba zasahovat do základní sestavy, hodně tomu napomohly i čtyři výhry v řadě za sebou," pokyvoval trenér mariánskolázeňské Viktorie Stanislav Purkart.

To na straně Ostrova nezůstal po prohře s Českým Krumlovem kámen na kameni. „Udělali jsme pár změn v sestavě a mohu říci, že všechny se osvědčily a byly ku prospěchu," podotkl k pěti změnám ostrovský kouč Ivan Filip. Na derby dorazilo na stadion u Ferdinandova pramene 200 diváků, kteří za doprovodu mrazivého počasí zhlédli již druhé derby týmů z Karlovarského kraje.

Od úvodních minut se hrálo hodně opatrně, bez větších brankových příležitostí, kdy spíše obrany dominovaly nad útoky, a tak marně fanoušci obou klubů čekali v prvním dějství na gólovou radost. „Velmi dobře nám zahrála obranná čtyřka, kdy jsme soupeře k ničemu nepustili. Tolar a Nerad sbírali dlouhé, nakopávané balony a k tomu se přidali i zbylí hráči, takže s prvním poločasem byla vcelku spokojenost," ohlédl se za prvním dějstvím Filip. O poznání hůře se hodnotila první půle trenéru Purkartovi.

„Proti Ostrovu jsme nezopakovali výkon z předešlých zápasů. Nedařilo se nám, nehráli jsme dobře, byli jsme hodně nervózní, chybělo nám více sebevědomí. Nehráli jsme svou hru, spíše jsme se přizpůsobili hře soupeře," poznamenal Purkart.

Po změně stran však přišel zlomový moment zápasu, kdy se musel poroučet předčasně pod sprchy, a to ve 49. minutě, ostrovský Nerad, a Mariánským Lázním se tak naskytla velmi dlouhá přesilovka. „K vyloučení se raději nebudu vyjadřovat," rozhořčeně lamentoval Filip, který narážel na diskutabilní výkon hlavního arbitra Janocha.

„Po vyloučení jsme naši hru stáhli na jednoho útočníka, Novotný šel do středu zálohy. Zatáhli jsme hru s tím, že budeme chtít udržet nulu a využít brejkovou situaci. Od té doby byla hra hodně rozkouskovaná, i přesto, že jsme hráli v oslabení, tak si troufnu říci, že jsme byli až lepším týmem. Bylo to hodně náročné, a proto jsme chtěli dovést zápas do nerozhodného konce," nastínil taktiku Ostrova po vyloučení Filip.

Nakonec přišla 85. minuta a rozhodující moment duelu, ve kterém odmítl dělbu bodů domácí forvard Patrik Kavalír, který nasměroval z třiceti metrů balon do ostrovské branky, kdy vymetl šibenici svatyně hostů, čímž rozhodl o páté výhře Mariánek v řadě za sebou. „Ostrov byl na nás velmi dobře připravený, i přes vyloučení jsme se k němu nemohli dostat. Na druhou stranu jsme však dobře bránili. Rozuzlení pak přinesla nádherná střela Patrika Kavalíra, který tak rozhodl o naší výhře," oddychl si v hlase Purkart.

Zklamání pak zavládlo na straně hostů. „Byla to škoda, s blížícím se závěrem utkání jsme v oslabení chtěli uhrát zápas na remízu a poté se soustředit na penalty, bohužel se tak nestalo, i přes prohru bych chtěl hráčům poděkovat za velkou bojovnost a nasazení," hledal pozitiva na prohře Filip. To v Mariánských Lázních se mohlo po vyhraném derby pořádně jásat.

„Bez ohledu na poslední zápas s Motorletem mohu říci, že za sebou máme hodně povedený podzim. Dvaadvacet bodů je pro nás skvělých. Budou dobrým odrazovým můstkem pro jaro," lebedil si Purkart. Naopak v Ostrově zaplnilo kabinu po prohraném derby pořádné zklamání. Navíc to byla pro Ostrov třetí prohra v řadě za sebou. „Chtěli jsme bodovat, bohužel se tak nestalo, takže teď už musíme koukat jen na sebe a soustředit se na poslední utkání," uzavřel Filip.

FC Viktoria Mariánské Lázně - FK Ostrov 1:0 (0:0). Branka: 85. Kavalír Patrik. Rozhodčí: Janoch – Kříž, Mudra. ŽK: 3:4. ČK: 0:1 (49. Jaroslav Nerad). Diváci: 200.
FC Viktoria Mariánské Lázně: Šmejkal – Lukáš, Denk, Jakubík, Šácha – Kravar – Labai (60. Kabelák), Sadílek, Drahorád (86. Šaliga), Kavalír (90. Novák) – Šilhán (60. Cinkanič). Trenér: Stanislav Purkart.
FK Ostrov: Vaněček – D. Horvát, Nerad, Tolar, Liška – Matoušek, Pachta, Horváth (86. Tomáň), Kobera (70. Vrba) – Diviš, Novotný. Trenér: Ivan Filip.