Ani jeden klub totiž nebude mít v nadcházejících dnech klidné spaní. Důvod je prostý. Údajné sázení na počet vstřelených branek. Fotbalová asociace České republiky totiž podala podnět k vyšetřování tohoto utkání, které údajně bylo ovlivněno při sázení live u asijské sázkové společnosti.

„Podle vyhodnocení systému Sportradar je tu důvodné podezření, že mohlo dojít k manipulaci za účelem sázek, a to ohledně počtu gólů. Informoval jsem ihned předsedu asociace a generálního sekretáře. Neprodleně ji předáme i policii, " poukazoval bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký.

Karlovarský klub však byl tímto krokem nemile překvapen. „Já jsem se s tímto prakticky setkal poprvé. Dřív mě to vůbec nenapadlo, protože jsem si myslel, že na tyto nižší soutěže sázet nejde. Jsem tím hodně překvapený, že je možné sázet někde u sázkových kanceláří po internetu mimo naši republiku. A že se dají uzavírat sázky na vstřelené branky, to jsem nevěděl už vůbec, prakticky až teď jsem se to dozvěděl," vysvětloval předseda 1.FC Karlovy Vary Zdeněk Havel. Ohledně utkání s Chomutovem však je více otazníků. Po porážce byl odvolán trenér Jiří Schveiner.

„Víte, mně přišel duel s Chomutovem spíše divný v tom, že den před tímto zápasem jsme se bavili s trenérem, že jsem nebyl spokojený s výsledky jeho práce a hrou mužstva. Takže i ten zápas, co jsme tam prohráli 1:5, mně spíše připadl, že to bylo vyústění nějaké špatné formy nebo přípravy našeho mužstva. Po porážce jsem proto trenéra Jiřího Schveinera odvolal," upozorňoval Havel.

Právě náhlá změna kouče nahrává tomu, že v utkání něco nebylo v pořádku. „Myslím si, že k tomu kroku jsme přistoupili správně, jelikož jsme mužstvu potřebovali dát jiný impuls, aby se zvedla morálka, protože máme hodně mladé mužstvo a protože tam nemáme takovou tu střední generaci," vyvracel spekulace Havel. Hodně se totiž skloňuje i verze, že někdo z mladíků neodolal lákavé nabídce.

„Je to možné, že nějaký hráč tomu může podlehnout, ale myslím si, že ne v našem případě. Zatím nás oficiálně nikdo z asociace nekontaktoval. Jestli to přijde na klub oficiálně, potom to budeme řešit," podotkl Havel.

Jenže realita bývá často hodně zrádná. Pokud se vina prokáže, hrozí podle disciplinárního řádu FAČR nejen viníkovi fotbalový distanc, ale také pořádně mastná pokuta. A to není všechno. Strádat totiž může i klub, který by přišel o body, a variantou je i vyloučení ze soutěže. Prozatím však panuje klid. Možná však že před pořádnou fotbalovou bouří. To ukáže až čas.

„Jestli bude někdo z hráčů obviněn, tak to nevím, ale jestli se opravdu prokáže, že si někdo z nich sázel na naši prohru, tak je jasný, že automaticky u nás skončí," dobře ví Havel. I on proto pátral ve vlastních řadách.

„Začal jsem se mezi hráči trošku poptávat, jestli se jim nezdálo něco divného. Někteří říkají, že ten zápas se jim nezdál úplně v takovém výkonu, jaké podávali v jiných zápasech. Mně to stále připadá jako nemožná věc. Sám jsem hrál dlouhá léta fotbal. A mě osobně by nenapadlo, že bychom si vsadili na prohru našeho mužstva. My jsme hráli fotbal, abychom vyhrávali," říká Havel.

Realita Česka se bohužel nese v duchu korupce. To přiznává i Zdeněk Havel. „Fotbal je fenomén. V naší společnosti však korupce není malá. Je to mezi politiky či podnikateli, takže ani fotbal nemůže být výjimkou," uzavřel předseda karlovarského 1.FC.