Nejinak tomu je i po třiadvacáté etapě karlovarského fotbalového dobrodružství. Zatímco v boji o sestup se mezi barážovou pozicí a místem zajišťujícím záchranu vytvořila menší mezera, reálnou šanci na titul mají stále čtyři týmy. Největší aspirant na zisk trofeje, mariánskolázeňská Viktoria, podruhé v řadě prohrála, když na svém hřišti nestačila na v pořadí třetí Březovou. Nabídnuté příležitosti se chopilo Nové Sedlo, které s vypětím všech sil vydřelo výhru v Chodově a po pěti týdnech se vrátilo do čela. Další z kandidátů na přední umístění FK Ostrov přehrál i díky dvěma zásahům Jakuba Glance a jedné brance pravidelného zakončovatele Milana Novotného Lomnici 3:2. Střeleckým hodům se těšili diváci ve Staré Roli, odkud si odvezl devítigólový výprask hornoslavkovský Spartak. Důležitý záchranářský souboj mezi Františkovými Lázněmi a Citicemi vyzněl lépe pro kohouty, kteří se tak vzdálili sestupovým vodám. Výkonnostní pokles sužuje Toužim, která tentokrát zaváhala v Chebu, kde remizovala 1:1 a neuspěla ani v dodatečném rozstřelu. Pokutové kopy rozhodovaly i v Královském Poříčí, kam dorazil v poslední době uvolněně hrající Nejdek a svou pohodu přetavil i v plusový bod.

Tým kola: Olympie Březová
Veni, vidi, vici aneb přišel jsem, uviděl jsem, zvítězil jsem. Tři slova, která nejpřesněji vystihují víkendové počínání fotbalistů Březové. Ti se nezalekli ani lídra z Mariánských Lázní a nadále živí naději na přesun o patro výš do vysněné divize. V lázeňském městě vykročili houževnatě za svým cílem již v úvodním dějství, kdy si vytvořili jednobrankový náskok, který poté jen navyšovali. Ve zbývajících třech zápasech čeká Olympii příznivý los (postupně se utká s Královským Poříčím, Chebem a Františkovými Lázněmi), a vzhledem ke vzájemnému střetnutí mezi vedoucí dvojicí má tedy ještě rozhodně o co hrát.

Hráč kola: Martin Plch
Znovu prokázal, že není jen bouřlivákem vyznávajícím velmi tvrdý, místy až zákeřný styl hry, ale také umí střílet branky a může být platný. Starorolský útočník se v sobotu odpoledne vydatně podílel na zisku tří bodů, když čtyřgólovým příspěvkem pomohl svému mužstvu k vysokému vítězství nad Horním Slavkovem. Celkově se v letošním ročníku trefil osmnáctkrát, a stíhá tak nejlepší střelce. Na toužimského lídra Miloslava Hoťka má nejspíše už nedostižitelnou ztrátu devíti gólů, na druhého Václava Škodu mu ale chybí pouhé tři zásahy. Prosadí se i v příštím kole?

Zklamání kola: SK Toužim
Jako by expresu značky Toužim se závěrem soutěže docházelo palivo. Po očekávané prohře s Mariánskými Lázněmi nevyzrál v pátek v podvečer ani na FC Cheb, s nímž remizoval 1:1. Toužimští fotbalisté dokázali na branku domácích z 57. minuty vzápětí odpovědět, při exekuci pokutových kopů ale potřebné štěstí už neměli. Po skvělé jarní stíhací jízdě tak nyní pravděpodobně přišli o šanci posunout se tabulkou více vzhůru. K dobru sice mají ještě odložené utkání v domácím prostředí s Královským Poříčím, na čtvrtý Ostrov ovšem ztrácejí osm bodů.

Překvapení kola: M. Lázně
Připomínají Titanic. Obraz bezchybnosti, který na své cestě napříč fotbalovou mapou zlehka narazil, jenže následky tohoto klopýtnutí jsou kritické. Možnosti odříznout dalšího soka z boje o prvenství nevyužily. Viktoriáni se utápějí ve výsledkové krizi, která je může v konečném zúčtování hodně mrzet. Podruhé v řadě nebodovali, jejich vypracovaný náskok se zcela rozplynul, a byli tak nuceni přenechat vedoucí pozici Novému Sedlu. Svěřence trenéra Michala Drahoráda trápila při posledních dvou předešlých neúspěších chabá produktivita. Tým zvyklý střílet branky měl najednou s touto oblíbenou disciplínou potíže, na což tvrdě doplatil. Složit reparát bude moci Viktoria v sobotu v Lomnici. Ani zde ji ale nečeká nic jednoduchého.

                                                                                                                                                                                                             Robert Sattler