Zelená kolbiště lanaří již třináct let. Od svých dětských let prošel celkem čtyřmi kluby, když nakonec zakotvil v uplynulé sezoně u sousedů v Sokolově, kde obléká divizní dres sokolovského Baníku. Defenzivní záložník Petr Pleva měl totiž baníkovcům pomoci při postupu mezi dorosteneckou smetánku, do České ligy.

Fotbalová vizitka

Petr Pleva
*27. 4. 1990*
Post: defenzivní záložník
Oblíbené číslo: 3
Fotbalová cesta:
Lokomotiva K. Vary
TJ DDM Stará Role
FC Buldoci Karlovy Vary
FK Baník Sokolov

Nakonec se však do ligové soutěže probojovala Dukla Praha a Baníku tak zbylá stříbrná příčka, i přesto mohli v Sokolově oslavovat. V divizní soutěži dorostu totiž baníkovci dosáhli historicky nejlepšího umístění.

Nejen o tom jsme si povídali exkluzivně s hráčem Baníku Sokolov Petrem Plevou.

V kolika letech jste začal s fotbalem, kdo vás k tomuto sportu přivedl?
S fotbalem jsem začal v šesti letech na Růžovém Vrchu, kde má fotbalový stánek karlovarská Lokomotiva, tam mě přivedl můj táta.

Zkoušel jste i jiné sporty?
Ano, ale fotbal u mne vyhrál na plné čáře. Sice jsem chodil hrát za barák všechny možné sporty, ale fotbal byl prostě sport číslo jedna.

Kolika kluby jste prošel, než jste zakotvil v Sokolově?
Jak už jsem se zmínil, tak jsem začal hrát na Lokomotivě, odkud si mne přetáhl do mladších žáků do Staré Role trenér Krmášek, tam jsem nastupoval se staršími ročníky. Poté jsem přestoupil do karlovarských Buldoků, kde jsem postupně dokráčel až do staršího dorostu. Před touto sezonou jsem nastoupil do přípravy ve Viktorce Plzeň, kde jsem ale neuspěl a stěhoval se fotbalově do Baníku Sokolov.

V Plzni jste tedy neuspěl, proč jste se rozhodl pro angažmá v Baníku Sokolov?
S trenérem i šéftrenérem Baníku Sokolov jsem se už sešel v průběhu minulé sezony a předběžně jsme se domluvili, že nastoupím v létě do přípravy v Sokolově. Poté jsem ale dostal možnost zkusit štěstí v Plzni, byla to vyšší soutěž, tak jsem to zkusil, ale bohužel se neprosadil do užšího kádru. Po skončení v Plzni jsem se hned kontaktoval s lidmi z Baníku a domluvili jsme se, že hned druhý den nastoupím do prvního tréninku s klukama na Baníku.

Máte na svém kontě nějaké fotbalové úspěchy?
Na nějaký větší úspěch stále čekám, protože jsem vlastně nezažil žádný postup. Nejvíce, čeho jsem tak dosáhl, je v minulém roce třetí místo v divizi staršího dorostu v dresu karlovarských Buldoků, a také letošní stříbrná příčka taktéž v divizi pro změnu v dresu Baníku Sokolov.

Máte nějaký vzor či fotbalový idol?
Vzor? Fotbal hraje moc skvělých hráčů, takže je těžké si vybrat jednoho, ale moc se mi líbí hra Barcelony, takže z jejich založníků by se určitě dalo vybrat.

V právě skončené sezoně vám v divizi staršího dorostu protekl postup do ligy mezi prsty. Jak jste to viděl vy?
Začátek soutěže nám vyšel parádně. Jedna výhra střídala druhou, ale poté jsme polevili a přišla první prohra na Libuši. Ta nás vrátila zpátky na zem a začali jsme zase makat a vyhrávat. Nezvládli jsme však konec podzimní části. Domácí vysoká porážka od Dukly byla asi zlomová. Nezvládli jsme ani poslední duel v Blšanech, kde jsme pouze remizovali. Na jaře jsme nevyhráli první dva sporné zápasy venku a bodový rozdíl už byl tak velký, že si ho Dukla pohlídala a postoupila. V Sokolově se mi tuto sezonu celkem dařilo, ale my měli cíl postoupit, což se nám nepovedlo, takže spokojenost je jen napůl.

Jaké máte další fotbalové plány?
V létě bych se chtěl prosadit do kádru juniorky Sokolova, a stabilně nastupovat v základní jedenáctce, abych se mohl pořád fotbalově zlepšovat. No, a někdy, kdyby se dařilo, tak bych chtěl nakouknout do druholigového A týmu, jelikož já chci ve fotbale něčeho dosáhnout a dotáhnout to co nejdál.