Vycházející brankářská hvězda v dresu Toužimi ve svých šestnácti letech patří k nepostradatelným oporám. Po boku ostřílených fotbalových štamgastů, jako jsou Jiří Schveiner, Karel Lutzbauer či Jaroslav Hejkal, Marek Štěpánek řádně čeřil krajské vody.

„Do toužimského A týmu jsem nastoupil přibližně před dvěma a půl lety, bylo to v rámci zimní přípravy. Pak jsem se občas dostal i na lavičku jako dvojka, to ještě Toužim hrála divizi,“ fotbalově zašmátral v minulosti tehdy čtrnáctiletý Marek Štěpánek.

Tím načal svou velkou kariéru. I když ho nečekala jednoduchá úloha, spíše naopak. „Obavy jsem měl velké a také se dostavila patřičná nervozita, která pak určitě odvedla své. Navíc v týmu bylo hodně zkušených fotbalistů, ale ti mi spíše hodně pomohli. Celý tým mě podporoval a já si toho hodně cením,“ poukazoval brankářský benjamínek.

Svůj první velký zápas v kategorii mužů si odchytal na sokolovském zimním turnaji. „Nebylo to pro mě nic lehkého, ale určitě postupem času jsem získával více sebevědomí, a tak i moje výkony šly pomalu nahoru,“ míní Štěpánek.

Svou premiéru si odbyl vytáhlý Toužimák mezi třemi tyčemi v rámci podzimní části krajského přeboru v mistrovském duelu na půdě Královského Poříčí. „Svůj první start jako jednička týmu jsem si připsal v Královském Poříčí minulou sezonu v podzimní části. Jestli si dobře pamatuji, tak jsme tam remizovali 1:1,“ ohlížel se toužimský gólman.

Pak ale přišel rychlý brankářský spád a Štěpánek se v šestnácti letech postavil do branky Toužimi jako jednička, tedy nejmladší brankář krajského přeboru. „Byl jsem moc rád, i když jsem věděl, že to bude mazec. Zápas, který mi na jaře sedl, byl doma s Františkovými Lázněmi. Pro nás to byl hodně důležitý zápas, který jsme nakonec vyhráli 3:1. Naopak svůj nejhorší zápas jsem odchytal v Mariánkách, kde jsme padli 1:3,“ pokračoval Štěpánek.

Navíc během sezony tak přispěl brankářský mladíček svému týmu k velkolepé sérii, a to patnácti domácích výher v řadě. „Určitě je to skvělá série, kterou jsme v domácích utkáních dokázali vybojovat. Rozhodně v ní ale chceme i v podzimní části nové sezony krajského přeboru pokračovat. Je to také zásluha našich věrných fanoušků, kteří chodí na naše domácí utkání v hojném počtu, za což jim patří velký dík,“ s úsměvem dodal Štěpánek.

I gólman Toužimi má svůj brankářský vzor a také má své osobní cíle. A není divu. „Mým vzorem je bezesporu Petr Čech. Svůj osobní cíl už jsem si tak trošku splnil. Komu se totiž poštěstí chytat v šestnácti letech krajský přebor za muže? Na druhou stranu bych si rád zachytal alespoň třetí ligu nebo divizi,“ přeje si Štěpánek.

Nejdříve však budou muset Toužimáci zvládnout blížící se nový ročník krajského přeboru. Poté se fotbalově uvidí, jakým směrem se Toužim bude na fotbalové mapě ubírat. „Tenhle rok budeme mít hodně těžkou sezonu. Z divize k nám spadly Sokolov B s Chodovem. Samozřejmě budeme dřít, tak abychom to dotáhli co nejvýše. Kdybychom se probojovali zpět do divize, určitě bychom s naším kádrem měli na udržení v této soutěži, ale na druhou stranu, divize stojí strašně moc peněz, takže vše je ve fotbalových hvězdách,“ uzavřel Marek Štěpánek.