Začátek utkání Baníku vyšel nadmíru dobře.

Hned v úvodní minutě postupoval na brankáře ve vápně Pilař, obráncem byl stažen a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Jirouš. Pak mohl na druhé straně skórovat osamocený Štohanzl, ale vysoko přestřelil.

Aktivita Baníku pokračovala a přišla také druhá branka. Zdánlivě ztracený míč u brankové čáry na obránci vybojoval Duchnič, Vaněček hned nacentroval a Čada hlavičkou k tyči zvýšil na 2:0. Jihlava mohla odpovědět možností mladého Vydry, ale tomu míč před koncovkou odskočil. Po dobré střele kapitána Pilaře jen těsně mimo Baník uděřil potřetí, ze strany šestnáctky zacentroval Čupr a míč poslal do brány Podrazký.

Zdecimovaní hosté si pak v 16. minutě málem vstřelili vlastní gól, při malé domů ale Tlustý ´zamířil´ jen na roh.

V 19. minutě byly k vidění dvě šance. Jedna na straně hostů, když vyloženou možnost Urbana vykopl Ilizi. Hned z protiútoku unikl po lajně Jirouš a jeho centr poslal Podrazký nad. Ve 25. minutě se individuální akcí blýskl Duchnič, jehož tečovaná střela skončila těsně vedle pravé tyče. Diváky pak roztleskala další výtečná akce Vaněčka a následná pohotová koncovka Duchniče, kterou Vojáček vyboxoval.

Po změně stran měla první vážnější možnost Jihlava, v 54. minutě se do střelecké příležitosti dostal Štohanzl, ale zamířil nad. O tři minuty později vypracoval Duchnič stoprocentní příležitost pro Jirouše, jehož střela z malého vápna letěla vysoko nad. Šťastnou ruku měli při střídání trenéři Baníku, kteří v 69. minutě poslali na hřiště Javorského, který se jim odvděčil gólem. Roh kopal Podrazký, Pilař jej prodloužil na Javorského a ten hlavičkou k tyči zvýšil na 4:0.

O chvíli později kopal přímák Podrazký, ale Vojáček jeho pokus z velké dálky jen tak tak lapil. Jenže gólman Jihlavy hned zachyboval při rozehrávce, míč doslova hodil na nohu Pilařovi, pro kterého už nebyl problém zavěsit do prázdné brány. V závěru zápasu měl Pilař další možnost, jeho hlavičku Vojáček s námahou vyrazil.

V nastaveném čase mohl výsledek zvýraznit i Duchnič, jeho ránu ale gólman Jihlavy vyrazil. Baník tak po výborném výkonu jasně zvítězil a nejvyšší domácí výhrou v historii druhé ligy tak zřejmě připravil Vysočinu o postup do nejvyšší soutěže.

Hlasy trenérů

„Hodnocení utkání je jednoduché. Ve hře dvou mužstev rozhodují individuální schopnosti hráčů, nasazení a psychika. Na tomto jsme po porážce s Bohemians 1905 pracovali, ale domácí nás předčili v nasazení, hráli jednoduchou a účinnou hru. Na vysoké úrovni je hráč Jirouš, vůbec nevím, co dělá ve druhé lize. My v týdnu na tréninku vypadali velmi dobře, ale v tomto zápase jsme dělali individuální chyby a utkání si prohráli sami. Sokolov přesto hrál velmi dobře, byl uvolněný, hráčům o nic nešlo a hráli bez nějakého tlaku. Podle toho to také vypadlo, kombinoval a hrál velmi dobře," zlobil se na tiskovce jihlavský kouč Karol Marko.

„Dnes se mi zápas hodnotí velmi dobře, porazili jsme kandidáta na postup, kvalitní mužstvo Jihlavy. Chtěli jsme s ní doma uspět, pomohly nám k tomu první dva góly, pak jsme se uklidnili a hráli dál svůj kombinační fotbal, kterým jsme soupeře předčili. Celý týden jsme hráče na utkání připravovali, na to, že musí hrát Jihlava a my můžeme jít do utkání uvolněně. To se nám povedlo, navíc v obraně jsme chyby nedělali a divákům jsme ukázali, že fotbal hrát umíme," liboval si pro změnu sokolovský trenér Stanislav Purkart.

FK Baník Sokolov – FC Vysočina Jihlava 5:0 (3:0)

Branky: 1. Jirouš z PK, 5. Čada, 9. Podrazký, 70. Javorský, 73. Pilař.Rozhodčí: Paták – Zlámal, Lhoták. ŽK: 1:1. Diváci: 1510.

FK Baník Sokolov: Ilizi – Kaplan, Knakal, Hrabáč, Čupr – Podrazký (85. Hanzlík), Pilař, Čada, Vaněček (78. Habai) – Jirouš (69. Javorský), Duchnič.
FC Vysočina Jihlava: Vojáček – Da Silva, Tlustý, Kadlec, Vepřek – Štohanzl, Urban (57. Lovětínský), Vyskočil (21. Gába), Karlík – Faldyna (46. Simr), Vydra.