Ten totiž oprášil divizní historii, když se po dlouhých 46 letech navrátil do čtvrté nejvyšší fotbalové soutěže Česka. Ostrováci tedy pod taktovkou trenéra Ivana Filipa plně hltali v podzimní části divizní zkušenosti a nakonec z toho byla třináctá příčka se sedmnáctibodovým ziskem. „Již před startem podzimu jsme si dali cíl, a to záchranu," poukazoval ostrovský kormidelník Ivan Filip.

Do divizní soutěže jste vstoupili z pozice nováčka pravou nohou, když jste hned v prvním podzimním vystoupení dosáhli na tři body, když jste si poradili s týmem Sušice, jak to pro vás bylo důležité?
Bylo to hodně důležité, sice jsme v té době samozřejmě ještě nevěděli, že Sušice bude nejslabším týmem v divizi. Hráčům se zvedlo sebevědomí a chuť do dalších utkání, začali si více věřit, euforie se hodně zvedla jak v našem mužstvu, tak také u fanoušků.

Poté však přišly dvě vysoké prohry, první v Sedlčanech a druhá pak v domácí premiéře s Motorletem, kdy váš tým inkasoval v obou utkáních celkem dvanáct branek a žádnou nedal…
I když jsme v těchto utkáních propadli výsledkově, tak si myslím, že herně to tak špatné nebylo. V Sedlčanech před krásnou diváckou kulisou (pozn. red. 1400 diváků) jsme nezvládli začátek utkání, kdy po individuálních chybách stoperské dvojice jsme vyloženě namazali soupeři na dvě branky, a za dvacet minut jsme prohrávali již tříbrankovým rozdílem. Poté bylo utkání již vyrovnané a domácí utkání s Motorletem jsme nezvládli především v závěru, kdy v posledních třech minutách jsme obdrželi tři branky. Prostě jsme si vybírali nováčkovskou daň z nezkušenosti, ale musím říci, že tyto výsledky mužstvo nepoložily, bylo stále pozitivně naladěno.

Pak už to bylo jako na houpačce, dva cenné body jste urvali v Jankově. Další vystřízlivění přišlo v podobě tří proher. První v Čížové a dvou domácích s Doubravkou a Dobříší…
Jak už jsem říkal, ta nezkušenost z této soutěže byla znát. I když jsme hráli dobrý fotbal, tak jsme dostávali jednoduché branky. Propadali jsme v malém důrazu a také taktice především při bránění.

Následovalo však velké překvapení, když jste vybrakovali za tři body pražskou Aritmu, další tři body jste přidali doma, kde jste pokořili Klatovy, jak to pro vás bylo důležité?
Výhry na půdě favorizované Aritmy si ceníme nejvíce, konečně jsme hráli divizní fotbal. Zodpovědně v obraně bez obdržené branky a takticky v útočné fázi, když jsme vyhráli po kvalitním výkonu 2:0. Hodně nám to pomohlo, jelikož jsme tři body poté potvrdili doma proti Klatovům, takže pro nás tyto výhry byly hodně důležité.

Podruhé už jste v Praze neuspěli, když jste prohráli na Admiře, což jste však kompenzovali tříbodovým ziskem doma s Rokycany, pak ale přišla hořká prohra v derby s karlovarským 1.FC…
Samozřejmě jsme věděli, že nebudeme vyhrávat každé utkání, ale chtěli jsme a chceme postupně získávat body především s mužstvy, která budou hrát s námi o udržení v soutěži. Admira a Karlovy Vary jsou jedni z největších favoritů soutěže, mají hráče, kteří nejen s divizní soutěží mají zkušenosti. Sice se říká, že derby nemá favorita, ale v současné době je 1.FC Karlovy Vary někde jinde než my.

Hodně důležité body jste si nechali uniknout v souboji s Českým Krumlovem, když jste tvrdili premiérově roli favorita, další prohra přišla v derby s Mariánskými Lázněmi. Nakonec jste se však loučili s podzimem výhrou nad týmem Malše Roudné, jak byste závěr první části divize hodnotil?
S Českým Krumlovem jsme prohrát neměli, tato prohra nás v podzimní části mrzí nejvíce. Nedokázali jsme se srovnat s rolí favorita utkání, nevyužili jsme mnoho šancí a nakonec se porazili sami individuálními chybami. V Mariánských Lázních jsme hráli dobře, byli jsme lepší než soupeř, ale více se k tomuto utkání už vyjadřovat nebudu, Mariánské Lázně mě zklamaly. Poslední utkání podzimu s Malší jsme zvládli na výbornou, mužstvo to bylo velice kvalitní, hrálo technický fotbal, o to více jsme rádi za vítězství 3:1 a tři body.

Panuje tedy s podzimním účinkováním spokojenost?
S odstupem času musím říci, že s podzimní částí jsme spokojeni. Máme sedmnáct bodů, hráči získali více zkušeností s divizní soutěží a jsme stále v pásmu, kde se snad nebude sestupovat, což je hlavní náš cíl. Pokud se nám povede zachránit v soutěži, tak to osobně považuji za větší úspěch než vyhrát karlovarský krajský přebor.

První část soutěže vám určitě ukázala, kde vás tlačí pověstná bota, což bylo střílení branek, jak jste to viděl vy?
Spíše si myslím, že nemůžeme dostat čtyřicet branek v patnácti utkáních. Byla utkání, kdy jsme měli šance vstřelit branku jako první, ale nakonec po našem tlaku jsme obdrželi lacinou branku a tím dostali do výhody soupeře, tím jsme museli vynaložit hodně sil, abychom utkání alespoň srovnali, což se nám často nepodařilo.

Během podzimu jste disponovali širokým kádrem, který hltal až na některé hráče divizní premiéru, pomýšlíte na posílení kádru?
To máte pravdu, jediný hráč, který odehrál všechna utkání od začátku, byl Milan Novotný. Ostatní hráči buď z důvodů nemoci, zranění nebo poklesu výkonnosti se postupně vystřídali. Jsme ale rádi, že máme kam sáhnout, i když v mužstvu je nezkušenost s divizní soutěží, tak všichni se snažili odehrát v utkání maximum. Ostrov hraje převážně s vlastními odchovanci nebo s hráči, kteří jsou v Ostrově už delší dobu. Posílit chceme především v obranných řadách zkušeným hráčem. Do útoku si myslím, že budeme silní, vrací se zpět talentovaný Ondra Nýber a také máme zájem, aby se z Německa vrátil náš odchovanec Jakub Dušek.

V tabulce vám patří třináctá příčka se sedmnáctibodovým ziskem a čtyřbodovou ztrátou na klidný střed tabulky, který slibuje záchranu v soutěži, bude to pro vás motivací pro jarní část soutěže?
Tak motivace je zachránit divizi už jenom kvůli našim fanouškům, kteří nás podporují. V každém domácím utkání navštíví naše utkání na 300 diváků. Nechce se nám zpátky do krajského přeboru, který se úrovní s divizí nedá srovnat.

Už máte zcela jistě naplánovanou zimní přípravu, kdy ji odstartujete a co bude obsahovat?
Přípravu odstartujeme 4. ledna v hale a posilovně. Naši umělku pak budeme využívat od 13. ledna. Určitě nás čeká náročná zimní příprava, kterou si však zpestříme přípravnými zápasy především s týmy z Ústeckého kraje a konkurenční divize B.

Divizní statistiky FK Ostrov

Nejlepšími kanonýry byli útočníci Jakub Diviš a Milan Novotný
V podzimní části zatížili konta soupeřů hráči Ostrova devatenácti kousky. Nejvíce, a to čtyři, měli na svědomí hned dva hráči, jmenovitě Jakub Diviš a Milan Novotný. Třikrát se pak radoval ze vstřelené branky během první části divize Martin Rašman, dvakrát pak Jan Liška a Jaroslav Nerad. Do podzimních gólových statistik se pak zapsali ještě jedním zásahem Petr Klaus, Michal Kobera, Jindřich Pachta a Martin Matoušek.

Návštěvnost? Bezmála pět tisíc
V podzimní části se mohli hráči Ostrova radovat z přízně fanoušků. Jejich patnáct vystoupení totiž oficiálně navštívilo 4593 fanoušků, neoficiálně pak zcela jistě padla pětitisícová hranice. Zejména v domácím prostředí se hráči ostrovského FK mohli spolehnout na své věrné fanoušky, kterých se sešlo na sedmi zápasech celkem 1799, a opět oficiální cestou. Venku to pak bylo pro Ostrov taktéž výtečné, když osm zápasů navštívilo 2794 fanoušků, velkou měrou k tomu přispěla návštěva v Sedlčanech, která čítala 1223 fanoušků.

Nejvíce minut odehrál gólman
Nejvíce minut si v první polovině divize připsal v trikotu ostrovského FK na svůj účet brankář Michal Süttö, který nastoupil ve třinácti utkáních, ve kterých dosáhl na 1187 minut. O dvě minuty méně ve stejném počtu utkání hájil barvy Ostrova Jaroslav Nerad. Třetím hráčem s nejvyšším počtem odehraných minut byl obránce Jan Liška, který dostal důvěru v patnácti duelech, ve kterých pobyl na hrací ploše 1040 minut. Přes tisícovou hranici se dostal i útočník Milan Novotný, který nastoupil v patnácti zápasech, ve kterých odehrál 1004 minut.

Sedmadvacet žlutých a jedna červená
Během patnácti utkání první poloviny soutěže viděli Ostrováci v rukou arbitrů celkem sedmadvacet žlutých karet. Nejvíce jich zhlédl Jan Tolar, který byl pětkrát žlutě napomenut. Čtyři karty viděl hodně zblízka Jan Liška a po třech napomenutích si připsali na účet Jakub Diviš, Filip Tomáň a Milan Novotný. Dvakrát pak byli žlutě potrestáni Jindřich Pachta, Martin Matoušek a Jaroslav Nerad, jednou pak Jakub Glanc, Julius Horváth a Martin Rašman. Jedinou červenou kartu v podání Ostrova měl na svědomí stoper Jaroslav Nerad, a to v derby s Mariánskými Lázněmi.

Devět branek = devět bodů
Vcelku zajímavou domácí bilanci měli v podzimní části fotbalisté Ostrova. V domácím prostředí před svými fanoušky odehráli sedm zápasů, ve kterých vstřelili devět branek, za což inkasovali devět bodů. To jest za každou vstřelenou branku získali do tabulky jeden bod, a to bez ohledu na to, že tři utkání vyhráli a ve čtyřech zbylých na body nedosáhli. Na hřištích soupeřů k tomu přidali v osmi zápasech dalších osm bodů, když dvakrát zvítězili, jednou dosáhli po nerozhodném výsledku na bonusový bod a pětkrát prohráli.