Jenže cesta k úspěchu byla dlouhá a trnitá. „Nebylo to jednoduché, museli jsme totiž smazat bodové manko na barážovou příčku, ale nakonec se to povedlo," ohlédl se zpátky v čase záložník Daniel Tvrdek, jedna z hlavních postav týmu Verušiček. Hodně se přiblížily Verušičky barážové účasti po domácí výhře 4:0, když pokořily hlavního konkurenta v souboji o baráž Potůčky.

„Věděli jsme, že když tento zápas nevyhrajeme, šance na baráž se radikálně sníží, proto jsme dali do zápasu vše. dalo by se říci, že to bylo vabank. Celý tým však pořádně zamakal, a vyšlo to," pochvaloval si Tvrdek. Ale další náročné zápasy teprve jeho tým čekaly. Další výhru si připsaly Verušičky v Sedleci, kde plnily roli favorita, když tamní rezervu smázly v poměru 5:0.

„Tato utkání jsou vždy ošidná, proto jsme byli rádi, že jsme vyhráli již první poločas 4:0, pak už si jen výhru pohlídali a zaslouženě se udrželi v boji o baráž," poukazoval záložník. A pak to přišlo. Velký zlom. Dvě kola před koncem soutěže totiž Potůčky překvapivě padly se Stanovicemi a Verušičky po vydřené výhře 2:1 v Hroznětíně nad místní rezervou se vyhouply na barážové místo. „Hroznětín využil některé hráče z A-týmu, a pro nás to bylo hodně náročné utkání. Věděli jsme, že musíme vyhrát, a díky bohu se to nakonec povedlo," oddychl si v hlase Tvrdek. Poté ale přišla překvapivá ztráta v domácím prostředí se Stanovicemi 1:2. Na dálku tak sledovali hráči Verušiček, jak si povedou Potůčky.

„V poločase jsme zaslechli, že Potůčky vedou nad Děpoltovicemi 4:0, tak jsme celkem koukali a věděli, že tedy musíme vyhrát, nakonec jsme ten zápas nezvládli a všichni jsme se s baráží rozloučili. Celou sezonu jsme dřeli a pak tohle, nikdo tomu nevěřil. Ale nedalo nám to, po půl hodině jsme volali do Potůčků a dozvěděli se, že si z nás někdo udělal jen srandu, a že prohráli. Nikdo už nepřemýšlel nad baráží a pak přišla takováto zpráva. Obrovská radost. Myslím si, že tím jsme měli ještě větší chuť baráž vyhrát," bilancoval Tvrdek. Jenže o jejich protivníkovi se teprve rozhodovalo. Aspiranti byli dva, a to Abertamy a Toužim B.

„Oba týmy jsou dobré, ale pravda byla, že Toužimi jsme se báli více, protože měla možnost posílit tým hráči z krajského A-týmu, což se nakonec potvrdilo," připomněl Tvrdek. Toužimská rezerva zamířila k barážovému utkání, které se odehrálo ve Staré Roli, a ve které jí šlo o záchranu v okresním přeboru, v čele s nejlepším střelcem krajského přeboru Miloslavem Hoťkem. K tomu můžeme připočíst hráče s divizními zkušenostmi, a to v podání Čermáka, Borka, Hejkala či Krejčího.

„Všichni jsme moc dobře věděli, kdo je to Hotěk, a znali i další posily z A-týmu soupeře. My si však řekli, že když jsme to dotáhli až do baráže, tak i přesto, když prohrajeme, tak tam necháme všechno. Před zápasem kdyby se mě někdo zeptal, jak to vidím, tak bych mu určitě neřekl, že vyhrajeme," vysvětloval hráč Verušiček.

Nakonec se přilepila fotbalová štěstěna na kopačky hráčů z Verušiček, kteří po parádní výhře 2:1 nad Toužimí B se navrátili mezi okresní smetánku, tedy do okresního přeboru, zatímco Toužim putovala do okresní III. třídy.

„Toužim byla ze začátku lepší, na hřišti o sobě věděla, dávala si balony z první do nohy, a my tak mezi hráči Toužimi lítali a snažili se alespoň na chvíli mít míč na svých kopačkách. Úvodní tlak soupeře jsme ustáli a pak přišel gól Libora Slivčáka, a nám se poté hrálo podstatně lépe. Síly se začaly pomalu na hřišti srovnávat, a my si tak vytvořili další gólové příležitosti. Ve druhém poločase přidala Toužim na obrátkách a tlačila se více před naši branku, a my se snažili zúročit rychlé protiútoky," ohlédl se za prvním dějstvím Tvrdek.

Po změně stran pak Toužim vyrovnala. ale rozhodující trefu si připsal na své konto právě Tvrdek, který tak navrátil svůj tým mezi okresní elitu.
„Asi dvacet minut před koncem přišla na pořad penalta, kterou Toužim srovnala ukazatel skóre. Všichni jsme byli naštvaní, ale bojovali jsme dál. Chtěli jsme vyhrát, a to se nakonec povedlo, když se nám podařilo vstřelit druhou branku, která se ukázala jako rozhodující. Zvládli jsme i náročný závěr duelu a po zásluze pak mohli slavit postup do okresního přeboru, o který se zasloužil ne jednotlivec, ale celý tým," uzavřel skromně Tvrdek.