„Město investuje do jednotky nemalé peníze. Starosta města většinou na naše argumenty slyší. Je vidět, že mu bezpečnost lidí není lhostejná,“ chválí přístup ostrovské radnice k místním dobrovolným hasičům jejich současný velitel Josef Černý.

Oním splněným snem je nový zásahový vůz na podvozku MAN. Je vybavený pohonem všech kole, takže zvládne i středně těžký terén. „Vůz je vybavený jako vozidlo prvního výjezdu. Máme k dispozici moderní vyprošťovací zařízení, rozšířenou zdravotnickou výbavu, vakuové dlahy, dýchací techniku i vysokotlaký hasicí systém poslední generace, který zaručuje podstatně nižší spotřebu vody,“ popisuje velitel výbavu nového pomocníka.

Od 19. června, kdy nový vůz ostrovští hasiči poprvé nasadili do služby, má nový MAN na svém kontě asi třicítku výjezdů. „Zatím jsme nenašli žádná negativa. Naopak. Vůz nás mile překvapuje svými možnostmi,“ pochvaluje si Černý.

V tu chvíli ovšem náš rozhovor přerušuje zachrochtání vysílačky ve vedlejší místnosti, kde spojaři drží nepřetržitou službu. „Že by výjezd?“ nadhazuje napůl žertem Josef Černý. Nebyl to vtip, operační středisko hasičů vyslalo ostrovskou jednotku kamsi k Moříčovu, kde měla hořet tráva. Do čtyř minut je na místě kompletní posádka zásahového vozu. A vyjíždí se.

„Naše jednotka vyjíždí průměrně ke dvěma stům zásahů ročně. V našich řadách souží jeden profesionální hasič, jedna žena a několik zdravotníků ze záchranky. Zásahový tým tvoří celkem osmnáct hasičů. Spojaři slouží nepřetržitou službu, zbytek jednotky je na telefonu,“ přibližuje po ostrém výjezdu jednotky její složení velitel.

Velký počet zásahů je daný i poměrně rozsáhlým územím, které ostrovští dobrovolníci „obhospodařují“. Zasahují nejen v Ostrově samotném, ale vyjíždějí i do okolí Jáchymova, Pstruží a Boče.

Podle velitelových slov je pozitivem, že v jednotce slouží i zdravotníci. „Prospívá to věci. Díky tomu jsme se všichni naučili zásady první pomoci. Znalosti si pochopitelně každoročně doplňujeme formou školení na záchrance v Karlových Varech . Všechna naše auta jsou navíc vybavená prostředky pro poskytnutí kvalitní první pomoci,“ říká Černý.

Jednotka ostrovských dobrovolných hasičů vznikla v roce 1871, tedy přibližně ve stejné době, jako v ostatních městech regionu. Josef Černý je pátým porevolučním velitelem ostrovských hasičů. Ve stejné funkci pracoval i jeho otec, který dodnes vyjíždí jako strojník směny, které velí jeho syn.